Voorbeschouwing: Tour Down Under 2019

Voorbeschouwing: Tour Down Under 2019

Dinsdag gaat in Adelaide eindelijk het wielerseizoen van start. De Tour Down Under 2019 kent een sterk deelnemersveld met onder anderen Peter Sagan, Caleb Ewan, Richie Porte en tien Nederlanders. Tom-Jelte Slagter, vorig jaar derde en in 2013 zelfs winnaar, is er ook bij.

Tour Down Under 2019

De Tour Down Under is in een paar jaar uitgegroeid tot een volwaardige WorldTour-koers. Veel wereldtoppers beginnen daarom ook hun wegseizoen Down Under, al zijn het elk jaar wel dezelfde renners die de Australische rittenkoers als seizoensouverture gebruiken. Sagan doet bijvoorbeeld voor het derde jaar op rij mee aan de koers, Porte stond de afgelopen vier edities altijd op het eindpodium en André Greipel wist al achttien keer een ritoverwinning te pakken. Dit jaar is Greipel er niet bij; zijn ploeg Arkéa Samsic heeft geen wildcard ontvangen. Recordwinnaar Simon Gerrans doet evenmin mee, want hij is gestopt.

Santos Tour Down Under 2018 - stage-6

Met Luis Léon Sanchez (2005), Cameron Meyer (2011), Tom-Jelte Slagter (2013), Rohan Dennis (2015), Richie Porte (2017) en Daryl Impey (2018) staan er zes oud-winnaars aan de start. De kans is best groot dat we geen nieuwe winnaar krijgen, aangezien Porte de topfavoriet is om de 21e editie te winnen. Concurrentie kan hij verwachten van Michael Woods, 2018-winnaar Impey en ‘onze’ Wout Poels. De Nederlander wordt door Team Sky naar voren geschoven als kopman. Volgens Porte is hij dé man om in de gaten te houden..

Parcours

De Tour Down Under 2019 bestaat uit zes ritten. Vier van de zes etappes lijken op het lijf geschreven te zijn van de sprinters. De eerste en tweede etappe gaan waarschijnlijk op een sprint uitdraaien, de derde waarschijnlijk ook en de vierde is met een beklimming van de Montacute (2,3 km à 8,9%) in de finale waarschijnlijk net iets te zwaar voor sprinttypes als Caleb Ewan – die zondag de Down Under Classic won – en Elia Viviani. De voorlaatste rit kunnen we het beste omschrijven als een ‘stilte-voor-de-storm-etappe’, want de de slotrit met twee passages van Willunga Hill en aankomst op de bekendste wielerberg van Australië gaat ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen.

Willunga Hill 2018
Het is altijd druk op Willunga Hill.

De organisatie heeft er voor gekozen om de vlakke slotrit in Adelaide te schrappen en de Tour Down Under te laten eindigen op Willunga Hill. Een verstandige keuze, want een criterium rijden op de slotdag van een WorldTour-koers spreekt niet echt tot de verbeelding.

Tien landgenoten

Er doen dus tien Nederlanders mee aan de Tour Down Under. Jumbo-Visma start met liefst vijf landgenoten, maar de kopman komt uit Nieuw-Zeeland: George Bennett. Danny van Poppel moet voor sprintsucces zorgen en krijgt daar waarschijnlijk vier kansen voor. Robert Gesink, Lennard Hofstede, Tom Leezer en Bert-Jan Lindeman zijn ook van de partij.

Tom-Jelte Slagter 2013
Slagter won de Tour Down Under in 2013.

Poels wordt bij Sky bijgestaan door onder andere Dylan van Baarle. Koen de Kort rijdt mee namens Trek-Segafredo, oud-winnaar Slagter start namens Dimension Data en zal waarschijnlijk in dienst rijden van Michael Valgren en Cees Bol is de enige Nederlander in de selectie van Sunweb.

TV

Komt de Tour Down Under nog op tv? Jazeker! Vanaf dinsdag is de koers dagelijks vanaf 03:00 of 03:30 uur te zien op het open kanaal van Ziggo Sport. Dat wordt dus je wekker zetten..

Share this post