Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad 2019

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad 2019

Overal en nergens werd er al gekoerst, maar zaterdag gaat het wielerseizoen 2019 écht van start. De Omloop Het Nieuwsblad 2019 is de eerste afspraak van de klassiekermannen. Wie schrijft de 72e uitvoering op zijn naam? Wij blikken vooruit.

Over De Omloop

In 1945 werd de allereerste Omloop georganiseerd. Eerst ging de koers door het leven als de Omloop van Vlaanderen, twee jaar later werd de naam veranderd in de Omloop Het Volk, vernoemd naar de Vlaamse krant Het Volk. Waar de wedstrijd vroeger startte en finishte in Gent, daar eindigt de semi-klassieker sinds 2018 in licht dalende lijn in Meerbeke.

Omloop Het Nieuwsblad 2019 parcours

De Omloop Het Nieuwsblad 2019 start zaterdag om 11:35 uur in Gent. Na veertig kilometer duikt de Haaghoek op, de eerste kasseistrook. Na de Haaghoek wordt met de Leberg de eerste heuvel beklommen. Zo’n zeventig kilometer later wordt opnieuw de combinatie Haaghoek-Leberg aangedaan en breekt de finale aan. Met onder anderen de Paddestraat, Wolvenberg, Molenberg, Berendries, Muur van Geraardsbergen en Bosberg moeten de renners flink aan de bak en doet de finale denken aan een mini-Ronde van Vlaanderen. Om +- 16:38 uur weten we wie de Omloop Het Nieuwsblad 2019 heeft gewonnen.

Het volledige parcours vind je hier.

Laatste editie

De Belgische favorieten lieten zich vorig jaar goed van voren zien. Greg Van Avermaet en Tim Wellens probeerden het op de Berendries, maar slaagden er niet in om weg te rijden. Ook Tiesj Benoot waagde een poging, maar werd in aanloop naar De Muur gegrepen.

Omloop Het Nieuwsblad 2018
Alexey Lutsenko blijft het aanstormende peloton voor.

De ene na de aanval draaide op niets uit, maar een poging van Michael Valgren op twee kilometer van het einde was wel succesvol. De Deen sloeg een gaatje en werd niet meer teruggezien. Lukasz Wisniowski en Sep Vanmarcke bleven het aanstormende peloton net voor en maakten het podium compleet. Jasper Stuyven won de groepsspurt.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2018:
1. Michael Valgren (Astana) 4.50.14 uur
2. Lukasz Wisniowski (Sky) + 12 seconden
3. Sep Vanmarcke (EF Education First) ,,
4. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ,,
5. Philippe Gilbert (Quick-Step) ,,
6. Edward Theuns (Sunweb) ,,
7. Bert Van Lerberghe (Cofidis) ,,
8. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ,,
9. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) ,,
10. Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe) ,,

Favorieten

Wie staat waar? Dat is altijd de vraag in aanloop naar De Omloop. Veel toppers kiezen ervoor om nog niet te vroeg te pieken. De Omloop Het Nieuwsblad geeft je seizoen een kickstart, maar is niet allesbepalend. Stel dat een Greg Van Avermaet of Peter Sagan na Parijs-Roubaix terugkijkt op het klassieke voorjaar en alleen een overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad telt, dan is het voorseizoen niet geslaagd. Bij pak ‘m beet Daniel Oss zit dat toch iets anders.

Van Avermaet steekt er ten opzichte van de andere favorieten een klein beetje bovenuit. De Belg won een lastige rit in Valencia en was in Oman een aantal keer dichtbij zijn tweede zege van het seizoen. Bij afwezigheid van Sagan, die tijd wil doorbrengen met zijn zoontje voor de klassieke periode helemaal losbreekt, is Van Avermaet op papier de topfavoriet. Voor zijn nieuwe ploeg CCC zou het een mooi begin van het voorjaar betekenen, maar is die ploeg wel sterk genoeg om de Belg in de diepe finale bij te staan?

CCC, Greg Van Avermaet, De Muur van Geraardsbergen
Van Avermaet verkent met zijn CCC-ploeggenoten De Muur.

Die vraag hoeven wij ons niet te stellen bij Deceuninck-Quick-Step. De Belgische ploeg beschikt met Yves Lampaert, Philippe Gilbert, Bob Jungels en Zdenek Stybar over vier gevaarlijke klanten. Niki Terpstra is er in tegenstelling tot 2018 niet meer bij. Hij rijdt, zoals bekend, voor Direct Energie en zal ongetwijfeld met enige zenuwen aan de start verschijnen. Voorheen kon hij altijd rekenen op zijn Quick-Step-ploeggenoten, nu is dat anders en moet hij vertrouwen op renners als Adrien Petit en Damien Gaudin. De nummer twee van 2015 (de heroïsche editie waarin Ian Stannard drie Quick-Steppers versloeg) reed zich in Valencia en Oman warm voor het klassieke voorjaar. Zaterdag komt hij iets meer te weten over zijn vormpeil.

Een andere Nederlandse kanshebber is Dylan van Baarle. De Sky-renner won al vroeg in het seizoen de Herald Sun Tour en is uitgegroeid tot een van de beste Nederlandse voorjaarsrenners. Bij Sky heeft hij in de Omloop een vrije rol, dus mogen we wat van hem verwachten. Andere Nederlandse die we in de gaten moeten houden: Danny van Poppel (Jumbo-Visma), Lars Boom (Roompot-Charles) en Sebastian Langeveld (EF Education First).

Team Sky, Dylan van Baarle 2019
Van Baarle (r) behoort tot de topfavorieten.

Behalve Van Avermaet, de halve ploeg van Deceuninck-Quick-Step en wat Nederlanders zijn er natuurlijk meer kanshebbers. ‘Titelverdediger’ Michael Valgren start met rugnummer 1 en zal ongetwijfeld zijn nieuwe ploeg Dimension Data een mooie overwinning willen bezorgen. Bij Lotto-Soudal hebben ze met Tiesj Benoot en Tim Wellens twee renners die gebrand zijn op een aanvallend koersverloop, waarbij Oliver Naesen (AG2R) ongetwijfeld en handje toe wil steken. Astana mikt met de in topvorm verkerende Alexey Lutsenko op een mooie ereplaats, terwijl Bahrain-Merida met Dylan Teuns en Sonny Colbrelli twee gevaarlijke outsiders heeft.

Bij BORA-hansgrohe (Pascal Ackermann) hopen ze bij afwezigheid van Sagan op een sprint. Daar zullen ze bij Groupama-FDJ (Arnaud Démare), Katusha-Alpecin (Jens Debusschere), Sunweb (Michael Matthews) en Mitchelton-Scott (Matteo Trentin) ook voor tekenen. Andere interessante namen: Sep Vanmarcke (EF Education First), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jürgen Roelandts (Movistar), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Jasper Philipsen (UAE Emirates). Kortom: de lijst met kanshebbers is enorm.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Greg Van Avermaet
*** Matteo Trentin, Dylan van Baarle
** Sep Vanmarcke, Alexey Lutsenko, Michael Valgren
* Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Philippe Gilbert

Loading ... Loading …

TV
Vanaf 13:30 uur zendt Sporza de Omloop Het Nieuwsblad 2019 live uit.

Share this post