Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2019

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2019

Gent-Wevelgem is een onderschatte klassieker. Een paar heuvels en dan sprinten, dat is de simpele gedachte. Dat beeld klopt niet. Iedereen die ooit over de heuvels van Gent-Wevelgem heeft gereden weet dat het een slopende koers is. Wie pakt er zondag de overwinning?

81e editie

De wedstrijd wordt voor de 81e keer georganiseerd. Om 11:15 uur wordt in Deinze – iets ten westen van Gent – de officiële start gegeven. De renners moeten een afstand van 251 kilometer overbruggen richting Wevelgem, waar tussen 17:06 en 17:42 uur de finish wordt verwacht.

Gent-Wevelgem 2019

Na meer dan 130 kilometer breekt de eerste heuvelzone aan. De Katsberg, Kokereelberg, Vert Mont, Côte de Ravel Put en Côte de la Blanchisserie volgen elkaar in rap tempo op. Daarna staat het trio Baneberg, Kemmelberg en Monteberg op de rol, gevolgd door opnieuw de Baneberg en Kemmelberg. Ditmaal rijdt het peloton vanaf de lastigere kant de Kemmelberg op en spat hoogstwaarschijnlijk de groep uiteen. Vanaf de Kemmel (maximaal 16%) is het nog 35 kilometer naar de finish. De sprintersploegen hebben dus de tijd om alles te hergroeperen.

De hellingen:
1. Katsberg
2. Kokereelberg
3. Vert Mont
4. Zwarte berg
5. Zwarte berg
6. Baneberg
7. Kemmelberg
8. Monteberg
9. Baneberg
10. Kemmelberg

Sagan voor de derde keer

De 80e editie werd kleur gegeven door het Roompot-duo Brian van Goethem en Jan-Willem van Schip. De Nederlanders maakten deel uit van een vroege vlucht en wisten na de ‘Kemmel’ aan te sluiten bij de groep der favorieten. Een selecte groep van zo’n dertig renners stormde op de finish in Wevelgem af. Van Goethem probeerde op de verrassing nog voor een stunt te zorgen, maar werd teruggepakt door Philippe Gilbert. Ook een tegenaanval van de Belgen Van Avermaet en Van Aert had weinig succes; het draaide op een sprint uit.

Gent-Wevelgem 2018
De kopgroep met o.a. Jan-Willem van Schip en Brian van Goethem.

Peter Sagan ging van ver aan en bleef Elia Viviani en Arnaud Démare uiteindelijk ruim voor. Voor Sagan betekende het zijn derde overwinning in Gent-Wevelgem, voor Viviani was er de desillusie. Ontroostbaar zat de Italiaan op de stoep in Wevelgem. “Dit is mijn droomkoers”, zei hij na afloop. Dit jaar krijgt hij een nieuwe kans om zijn favoriete wedstrijd toe te voegen aan zijn indrukwekkende palmares.

Nu wel Viviani?

Dat wordt wel lastig voor Viviani. In de Driedaagse Brugge-De Panne werd de renner van Deceuninck-Quick-Step goed afgezet door Michael Morkov, maar stond er simpelweg geen maat op Dylan Groenewegen. De Nederlander kwam buitenom en degradeerde de andere topsprinters tot figuranten. Fernando Gaviria en Viviani hadden het nakijken. Zondag krijgen ze een nieuwe kans.

Gent-Wevelgem In Flanders Fields 2018
Het podium van vorig jaar. 

Gezien zijn drie overwinningen is Sagan misschien wel de topfavoriet. De Slowaak kwam in 2013 solo aan, was in 2016 de snelste van een groep van vier en won dus vorig jaar de groepsspurt. Hoe de koers zich ook evolueert, Sagan heeft bewezen dat hij op allerlei manieren kan winnen.

Viviani en Groenewegen zijn de grootste kanshebbers als het op een sprint uitdraait. Ze zijn sterk genoeg om de heuvelzone te overleven en beschikken over een team dat volledig om hen draait. Er zijn echter meer kapers op de kust. Denk bijvoorbeeld aan Greg Van Avermaet, Oliver Naesen of Matteo Trentin. Allemaal willen ze op de Kemmelberg meezitten als de schifting wordt gemaakt. Voor bijvoorbeeld Philippe Gilbert, Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick-Step) en Wout van Aert (Jumbo-Visma) is het hopen op een mindere dag van hun kopman en ‘Plan B’.

Mathieu

Dan is er ook nog Mathieu van der Poel. De 24-jarige renner maakt zijn debuut in Gent-Wevelgem en kan zomaar voor een enorme verrassing zorgen door op het podium te eindigen (of is dat al geen verrassing meer?).  Na een zware val in Nokere Koerse leek zijn voorjaar in duizend stukjes te vallen, maar de schade viel mee en enkele dagen later won hij na een prachtige solo de mini-Parijs-Roubaix in Denain. Met de vorm zit het dus wel goed, kan hij zich tussen Gent en Wevelgem mengen met de allergrootsten?

Mathieu van der Poel 2019
Mathieu van der Poel won zondag de GP Denain.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Peter Sagan
*** Dylan Groenewegen, Elia Viviani
** Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Oliver Naesen
* Matteo Trentin, Magnus Cort, Greg Van Avermaet, Mathieu van der Poel

TV
Vanaf 12:00 uur is op Sporza de koers te volgen. Eerst de vrouwen, dan om 13:30 uur de mannen.

Share this post