Voorbeschouwing EK wielrennen op de weg 2018

Voorbeschouwing EK wielrennen op de weg 2018

Voor de derde keer wordt het EK wielrennen voor profs georganiseerd. Na Peter Sagan en Alexander Kristoff wordt er in Glasgow naar een derde Europese winnaar gezocht. Wie is er op het 230 kilometer lange parcours de sterkste? Wij blikken vooruit.

Parcours

Op zondag om 10:30 uur klinkt het startschot voor de mannen wegwedstrijd. Op anderhalve kilometer afstand van Celtic Park en het Sir Chris Hoy Velodrome (waar de baanwielrenners hun EK afwerken) is de start- en finishplek gelegen. Het vijftien kilometer lange parcours is vlak, maar glooiend.

EK Parcours

Vorig jaar vond het EK wielrennen in het Deense Herning plaats. Het draaide op een sprint uit en daarin was Kristoff net iets sneller dan Viviani, al klaagde de Italiaan wel dat hij de hekken in werd gedrukt door de sterke Noor. Moreno Hofland zorgde voor Nederlands succes door het brons te pakken.

Favorieten

Op papier is dit een ideaal parcours voor Peter Sagan. De Slowaak werd al drie keer wereldkampioen en won in 2016 de allereerste EK-editie. Vorig jaar zegevierde Kristoff, die dit jaar de grootste bedreiging vormt voor Sagan. Met Greg Van Avermaet en Elia Viviani beschikken ook de Belgen en Italianen over twee toppers.

België heeft meerdere paarden om op te wedden. Jasper Stuyven is een afmaker, terwijl Wout Van Aert in bloedvorm verkeert en laatst op grootse wijze zegevierde in de Ronde van Denemarken. In tegenstelling tot de Italianen (Viviani) hebben ze geen topsprinter in huis, dus moeten ze wel aanvallend koersen om het verschil te maken. Mochten de Italianen in de personen van Sonny Colbrelli en Matteo Trentin iemand meesturen, maken ze een grote kans om net als bij de vrouwen – waar Maria Bastianelli de Nederlandse dames in een sprint versloeg – de Europese titel op te eisen.

Outsiders voor de overwinning zijn John Degenkolb, Bryan Coquard, Christophe Laporte, Magnus Cort Nielsen en onze eigen Mathieu van der Poel. De alleskunner deed dinsdag mee aan het EK Mountainbike, maar slaagde er niet in om potten te breken. Eergevoelig als hij is, zal hij er alles aan doen om zondag wel mee te strijden voor de Europese titel. Gesteund door Koen de Kort, Sebastian Langeveld, Maurits Lammertink, Pieter Weening, Moreno Hofland, Oscar Riesebeek en Dylan van Baarle moet hij in staat zijn om voor een korte klassering te zorgen. Hij is de eerste renner in de korte geschiedenis van het EK die zowel aan het MTB als wegwielrennen meedoet.

Mark Cavendish zou de Britten aanvoeren, maar de Dimension Data-renner doet om ‘medische redenen’ niet mee. Adam Blythe, Ben Swift en Scott Thwaites moeten het thuispubliek in extase brengen.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Peter Sagan
*** Alexander Kristoff, Elia Viviani
** John Degenkolb, Greg Van Avermaet, Mathieu van der Poel
* Christophe Laporte, Magnus Cort Nielsen, Wout Van Aert, Sonny Colbrelli, Jasper Stuyven

Share this post