Voorbeschouwing EK wegwedstrijd in Alkmaar

Voorbeschouwing EK wegwedstrijd in Alkmaar

De tijdritten zitten erop; het is tijd voor de wegwedstrijden. Vrijdag worden de eerste wegwedstrijden in en rond Alkmaar verreden, waarna zaterdag de vrouwen en zondag de mannen in actie komen. Hoe ziet het parcours eruit en wie moeten we in de gaten houden? Wij blikken vooruit.

Geschiedenis

Een EK is in menig sport een grote wedstrijd, maar in het wielrennen was het Europese kampioenschap lange tijd een ondergeschoven kindje. Renners haalden hun neus op voor het EK. Sterker nog: het bestond tot een paar jaar geleden niet eens voor profs. Voor vrouwen was er wel een wedstrijd voor beloften, maar niet voor de profrensters. Pas sinds 2016 maken de mannelijke én vrouwelijke profs deel uit van het EK-circus. Met Peter Sagan en Anna van der Breggen kreeg het EK dat jaar de gedroomde winnaars.


Peter Sagan won in 2016 de eerste editie ten koste van Alaphilippe en Moreno.

De eerste editie vond plaats in het Franse Plumelec. De jaren erna was de organisatie toegewezen aan Herning (Denemarken) en Glasgow (Schotland, en Brno in Tsjechië voor de ‘jeugdonderdelen’). Dit jaar is Alkmaar dus gastheer. De Kaasstad is al sinds woensdag het middelpunt van de wielerbelangstelling.

Winnaars EK wielrennen voor profs:
2016: Peter Sagan en Anna van der Breggen
2017: Alexander Kristoff en Marianne Vos
2018: Matteo Trentin en Marta Bastianelli

Parcours

Lange tijd leek het onwaarschijnlijk dat het EK naar Alkmaar zou komen. In eerste instantie zou Annecy het EK 2019 organiseren, maar de Franse stad kon het wielerevenement niet combineren met het toerisme in augustus. Annecy gaf de organisatie terug. Nederlandse steden hapten toe. Emmen, Ede en Den Bosch haakten allemaal af, waardoor Alkmaar als enige overbleef. Begin dit jaar werd de organisatie definitief toegewezen door de UEC.


Het parcours is zo plat als een dubbeltje. De vrouwen rijden geen openingslus.

Tijdens de tijdritten mochten we al genieten van de Noord-Hollandse polder. Vooral door de stevige wind waren de Team Relay en individuele tijdrit een martelgang voor de renners. De afstand was kort (22 kilometer) en het parcours vlak, maar door de weerelementen draaide het toch op een pittig rondje uit.

De wedstrijd start voor iedereen op het Waagplein, bekend van de kaasmarkt. Voor het publiek is er genoeg reden om naar Alkmaar af te reizen, want de renners en rensters zijn vaak te zien. Het plaatselijke rondje van iets meer dan 11 kilometer wordt namelijk vaak afgelegd. De vrouwen rijden tien rondjes van 11,5 kilometer. De mannen moeten eerst een grote openingsronde afleggen alvorens ze mogen beginnen aan de plaatselijke ronde. In totaal bedraagt de afstand  voor de mannelijke profs 172,6 kilometer.

Is het 11,5 kilometer lange rondje lastig? Niet echt, maar wel bochtig. Hoogtemeters zijn er niet te vinden in en rond Alkmaar, maar de wind in combinatie met een kasseienstrook van een kilometer over de Munnikenweg kan wel voor spektakel zorgen. Helemaal omdat de strook – niet te vergelijken met een kasseienstrook uit noord-Frankrijk – op een kilometer van de finishstreep ligt. Niet-sprinters zullen hier het verschil willen maken, terwijl het voor de overgebleven sprinters zaak is om het wiel van de voorganger te blijven volgen in al het stuiter-geweld.

Programma EK wielrennen:
Vrijdag 9 augustus:
– Junior-vrouwen: 9:00 uur
– Beloftevrouwen: 12:00 uur
– Junioren: 16:00 uur

Zaterdag 10 augustus:
– Beloften: 9:00 uur
– Vrouwen: 13:00 uur

Zondag 11 augustus:
– Mannen: 11:30 uur

Favorieten

De kans is groot dat er opnieuw een sprinter het EK wint. Met Sagan, Kristoff en Trentin staan er al drie rappe mannen op de erelijst. Voor het WK in Yorkshire beschikken ‘we’ met Mathieu van der Poel over misschien wel de topfavoriet, maar in Alkmaar is dat zondag niet anders. Dylan Groenewegen kent de omgeving en is op papier de rapste man aan het vertrek. Toch is de concurrentie niet mals. Elia Viviani, Sam Bennett en Pascal Ackermann zijn samen met Groenewegen misschien wel de beste sprinters van Europa op dit moment, zo niet van de wereld (al past Caleb Ewan daar dan ook bij). Allemaal doen ze mee. Ook titelverdediger Trentin is er bij, net als Arnaud Démare. En wat mogen we verwachten van Belgisch kampioen Tim Merlier? De crosser liet de laatste maanden zien over een ijzersterk eindschot te beschikken.

Dylan Groenewegen 2019
Dylan Groenewegen reed de afgelopen dagen vooral criteriums.

Andere kanshebbers zijn Luka Mezgec (op dreef in de Ronde van Polen, Alexander Kristoff, Kristoffer Halvorsen, Michael Morkov, Bryan Coquard en.. Mark Cavendish. De Brit liet zich in de Ronde van Polen weer van voren zien en is de kopman van de Britse ploeg. Kan hij voor een stunt en wederopleving zorgen? Het is hem gegund. Peter Sagan is er overigens niet bij.

De startlijst is op moment van schrijven nog niet definitief. Er kunnen dus nog wijzigingen plaatsvinden. Kijk op de site van de UEC voor de actuele startlijst.

Scenario niet herhalen
Bij de vrouwen is de kans een stuk groter dat de winnares uit Nederland komt. Twee van de drie edities werden gewonnen door een ‘Hollandse’, waarvan eigenlijk ook de laatste editie gewonnen moest worden. Anna van der Breggen reed in kansrijke positie aan de leiding met Elisa Longo Borghini (het gevolg van een versnelling van Van der Breggen nadat Nederland een duidelijk overwicht had in de kopgroep). Van der Breggen deed in de slotkilometers nauwelijks nog kopwerk, terwijl in het peloton de Nederlandse dames het tempo meebepaalden. Alles kwam weer samen en het draaide op een sprint uit. Je raadt het al: er won geen Nederlandse. Martia Bastianelli was Marianne Vos te slim af.

Marianne Vos, Maria Bastianelli, Lisa Brennauer
Zilver voor Marianne Vos in Glasgow.

Eenzelfde scenario willen ze zaterdag maar al te graag voorkomen. Na de Europese tijdrittitel van Ellen Van Dijk en de titel in het ‘Mixed Team Relay’ is de sfeer binnen de Nederlandse ploeg in elk geval goed. Van der Breggen en Annemiek van Vleuten zijn er in Alkmaar niet bij, maar dat is gezien het parcours erg logisch. Met Vos, Kirsten Wild en Nederlands kampioene Lorena Wiebes heeft bondscoach Koos Moerenhout alsnog drie topfavorieten in de gelederen. Hoe speelt Nederland het dit jaar uit? Dat is de vraag..

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl (mannen):
**** Dylan Groenewegen
*** Elia Viviani, Pascal Ackermann, Sam Bennett
** Alexander Kristoff, Tim Merlier, Luka Mezger
* Matteo Trentin, Michael Morkov, Jasper Philipsen, Emils Liepins, Zdenek Stybar, Mike Teunissen

TV
Sporza zendt alle wedstrijd (behalve de junior-vrouwen) van start tot finish uit. De NOS doet alleen verslag van de vrouwen- en mannenwedstrijd.

Share this post