Voorbeschouwing EK tijdrijden in Alkmaar

Voorbeschouwing EK tijdrijden in Alkmaar

De junioren trappen woensdagochtend het EK wielrennen in Alkmaar af. Donderdag komen de profs (mannen en vrouwen) in actie, waarna voor vrijdag, zaterdag en zondag de wegwedstrijden gepland staan. Wie doen er mee aan het EK tijdrijden en wie zijn de favorieten? Wij blikken vooruit.

Parcours

Het EK wielrennen is niet het meest prestigieuze toernooi van het jaar, maar toch valt er wel een titel te verdienen. Woensdag krijgen de renners en rensters al de kans om in het nieuwe onderdeel ‘Team Relay’ goud te veroveren. De tijden van de drie mannen en vrouwen per land worden bij elkaar opgeteld en dat vormt de einduitslag. De erkende tijdritspecialisten laten de estafette echter schieten en sparen zich voor de individuele tijdrit.

Op zich logisch, want het teamonderdeel is nieuw en vindt amper een dag later plaats. Onbekend maakt onbemind. De individuele tijdrit staat wel op het to-do lijstje van de specialisten. De start wordt gegeven op het Waagplein in Alkmaar, bekend van de kaasmarkt. Na een rondje door de polder keren de renners weer terug in het centrum. Het parcours is vlak, kent nauwelijks bochten en is daarmee ideaal voor de hardrijders.


Vlak, vlakker, vlakst.

Opvallend genoeg is de afstand bij zowel de mannen als de vrouwen gelijk: 22,4 kilometer. Meer renners maken daardoor kans op de zege, want de verschillen zullen minimaal zijn. De eerste vrouw rolt om 10:30 uur van het startpodium en de laatste renster finisht om +- 12:00 uur. De mannen gaan om 15:00 uur van start.

Favorieten

Bij de vrouwen is Ellen van Dijk de topfavoriet. Van Dijk won de drie voorgaande edities en beschikt over een grote motor. Bij afwezigheid van haar concurrentes Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen ligt de weg open voor een vierde titel. Concurrentie komt vooral uit eigen land en uit Duitsland. Lucinda Brand zou zomaar kunnen verrassen. Oosterburen Lisa Brennauer, Mieke Kröger en Lisa Klein moeten we ook in de gaten houden.

Ellen van Dijk 2019

Bij de mannen ontbreken veel grote namen. Het mag geen verrassing heten dat Tom Dumoulin, Wout van Aert, Chris Froome en Primoz Roglic er allemaal niet bij zijn, maar ook de enige winnaars Jonathan Castroviejo (2016) en Victor Campenaerts (2017 en 2018) doen niet mee. We krijgen dus sowieso een nieuwe Europees kampioen.

Alle ogen zijn gericht op het wonderkind Remco Evenepoel. De nog maar 19-jarige Belg schreef zaterdag na een ongekende solo de Clásica San Sebastián op zijn naam en veroverde eind juni brons op het BK tijdrijden. Hij finishte achter Van Aert en Yves Lampaert, die er donderdag ook bij is. België beschikt over een ongekend goede tijdritlichting, want zelfs zonder Campenaerts, Van Aert en Thomas De Gendt beschikken ze over twee absolute favorieten. Deceuninck-Quick Step heeft met Kasper Asgreen een derde ijzer in het vuur. De Deen werd in een soortgelijke tijdrit in de Ronde van Zwitserland (19,2 kilometer vlak) tweede achter Lampaert.

Kasper Asgreen 2019

Jos van Emden moet de Nederlandse eer hooghouden. In zijn voordeel spreekt dat het parcours niet al te lang is. Van Emden is een specialist, maar is op het korte vaak nét iets beter. Sebastian Langeveld is de andere Nederlandse deelnemer. Als hij een goede dag heeft kan hij van voren eindigen, maar we mogen geen wonderen verwachten.

Andere favorieten zijn Filippo Ganna en Stefan Küng. Daarachter volgt een grote groep met namen als Nelson Oliveira, Alex Dowsett, Ryan Mullen en Tobias Ludvigsson.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl (mannen):

*** Remco Evenepoel
** Yves Lampaert, Kasper Asgreen
* Stefan Küng, Filippo Ganna, Jos van Emden

TV
Sporza en de NOS zenden de tijdritten live uit.

NK tijdrijden 2019

Share this post