Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2019

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2019

Heel wielerminnend België kijkt uit naar de Ronde van Vlaanderen, maar voordat de Hoogmis van start gaat is het eerst nog tijd voor Dwars door Vlaanderen. Wie wint de 74ste editie en volgt Yves Lampaert op? Wij blikken vooruit.

Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen werd in 1945 voor de allereerste keer georganiseerd. Vroeger was ‘Dwars door België’ een tweedaagse wielerkoers dat van start ging in Waregem en naar Sint-Truiden trok, om een dag later weer terug naar Waregem te rijden. Sinds 1965 is niet alleen de naam anders, maar is Dwars door Vlaanderen ook een eendaagse geworden. De start ligt sinds 2000 in Roeselare en de finish in Waregem.

Tot 1992 waren er alleen Nederlanders en Belgen succesvol in Waregem. Slechts zes keer in 73 edities wist er géén renner uit de Benelux te winnen. De laatste jaren zorgden Sylvain Chavanel, Matti Breschel en Oscar Gatto voor de buitenlandse overwinningen. Dwars door Vlaanderen ligt Quick-Step de laatste jaren goed (welke koers niet?). Niki Terpstra won in zowel 2012 als 2014, zijn ex-ploegmaat Yves Lampaert zegevierde de laatste twee uitvoeringen.

Route

Dwars door Vlaanderen 2019 kent in totaal elf hellingen. Met ‘slechts’ 183 kilometer is de wedstrijd aan de korte kant, maar dat speelt ook weer in de kaart van de deelnemers. Slechts vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen en drie dagen na Gent-Wevelgem zit niemand te wachten op nóg een slopende koersafstand.

Dwars door Vlaanderen profiel
Het profiel van Dwars door Vlaanderen 2019.

Nadat de start om 12:25 uur in Roeselare is gegeven, trekt het peloton in oostelijke richting naar finishplaats Waregem. Na 50 kilometer wordt er langs de aankomstplaats gereden en in zuidelijke richting gereden naar de heuvelzone. Na 82 kilometer breekt met de Nieuwe Kwaremont de eerste hindernis aan, maar daar zal de koers niet doen openbreken. Na de Kwaremont is het nog 30 kilometer rijden naar de volgende helling: de Kluisberg. Vanaf dat moment gaat het rap en volgt de ene na de andere helling elkaar op. Onder anderen de Taaienberg, Knokteberg en Nokereberg moeten beklommen worden.

De Nokereberg ligt op negen kilometer van de finish en zal bij Mathieu van der Poel slechte herinneringen oproepen. Amper twee weken geleden leek zijn voorjaar op de Nokereberg in mineur te eindigen nadat hij in volle finale van Nokere Koerse hard in aanraking kwam met de kasseien. Hij werd afgevoerd in een ambulance, maar hield er wonder boven wonder geen ernstige schade aan over. Sterker nog: enkele dagen later won hij de GP Denain en zondag debuteerde hij met een vierde plaats in Gent-Wevelgem. Het kan soms raar lopen..

Start: 12:25 uur
Finish: 16:34 – 16:59 uur

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2019:

1. Nieuwe Kwaremont
2. Kluisberg
3. Knokteberg
4. Kortekeer
5. Steenbeekdries
6. Taaienberg
7. Berg ten Houte
8. Knokteberg
9. Vossenhol
10. Holstraat
11. Nokereberg

Vorig jaar

Op de natte Vlaamse wegen werd er vooral hard gevallen. Eerst kwam Wout van Aert ongelukkig in aanraking met een seingever, daarna was het de eenzame leider Tony Martin die in een bocht onderuitgleed. De Duitser werd net voor de Taaienberg teruggepakt door het peloton en dat was voor Zdenek Stybar het teken om de forcing te voeren. Er ontstond een elitegroepje van dertien man met onder andere publiekstrekker Alejandro Valverde, die voor de tweede keer meedeed aan de Vlaamse koers.

Dwars door Vlaanderen 2018
De kopgroep van vorig jaar, met winnaar Yves Lampaert op kop.

Uiteindelijk bleven er vijf renners over: Lampaert, Mads Pedersen, Edvald Boasson Hagen, Sep Vanmarcke en Mike Teunissen. Er werd vooral veel naar elkaar gekeken en daar profiteerde Lampaert van. In de slotkilometer reed hij op kousenvoeten weg en mocht hij net als een jaar daarvoor in Waregem het zegegebaar maken. Teunissen won de sprint van de achtervolgers en tekende voor een mooie tweede plaats, Vanmarcke maakte het podium compleet.

Laatste winnaars
2018: Yves Lampaert
2017: Yves Lampaert
2016: Jens Debusschere
2015: Jelle Wallays
2014: Niki Terpstra
2013: Oscar Gatto
2012: Niki Terpstra
2011: Nick Nuyens
2010: Matti Breschel
2009: Kevin Van Impe

Favorieten
Dwars door Vlaanderen ligt Deceuninck-Quick-Step wel. Lampaert won de laatste twee edities en daarvoor mocht Niki Terpstra twee keer zegevieren (2012 en 2014). Ook Tom Boonen en Kevin Van Impe zorgden deze eeuw voor Quick-Step-overwinningen in Waregem. De kans dat woensdag opnieuw een renner van de ploeg van Patrick Lefevere zegeviert, is natuurlijk levensgroot. Deceuninck-Quick-Step is net als vorig jaar dé ploeg van het voorjaar en won al de Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo en E3 Harelbeke. Zondag ging de overwinning in Gent-Wevelgem echter aan de neus voor de blauwhemden voorbij en pakte Alexander Kristoff (UAE Emirates) verrassend de winst.

Gent-Wevelgem In Flanders Fields 2019
De mannen van Deceuninck-Quick-Step op kop tijdens Gent-Wevelgem.

Met Bob Jungels, Philippe Gilbert en Lampaert staat de Belgische ploeg met imposante namen aan het vertrek. Stuk voor stuk verkeren ze in bloedvorm. Toch is dé topfavoriet een renner van het ‘kleine’ Corendon-Circus: Van der Poel. De korte afstand speelt hem in de kaart, en aan zijn vormpeil ligt het zeker niet. Zondag raakte hij in de sprint ietwat ingesloten en kwam hij niet verder dan een vierde plaats, maar de kans is heel groot dat hij woensdag wel op het podium eindigt. Weet hij het Belgische blok te kraken?

Dat Van der Poel topfavoriet is komt ook door de afwezigheid van Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar en Wout van Aert. Het volledige podium van de E3 BinckBank Classic ontbreekt woensdag. Zij willen zich allemaal sparen voor De Ronde. Wie er wel bij zijn? Oliver Naesen, Benoot, Kristoff, Terpstra, Stuyven en… Valverde. De wereldkampioen komt zijn regenboogtrui showen en eindigde vorig jaar verdienstelijk als elfde.

Gent-Wevelgem In Flanders Fields 2019
Van der Poel op het kantje.

Nederlanders
Dylan van Baarle keert na een blessure weer terug in wedstrijdverband. De Sky-renner brak in de Omloop Het Nieuwsblad zijn hand en reed zich via de Settimana Coppi e Bartali warm voor de klassiekers. Woensdag start hij in Dwars door Vlaanderen, zondag rijdt hij de Ronde van Vlaanderen.

In totaal staan er zestien Nederlanders op de voorlopige deelnemerslijst. Naast Van der Poel zijn Teunissen, Terpstra, Sebastian Langeveld, Danny van Poppel en een goede van Baarle de grootste kanshebbers.

Training session Omloop Het Nieuwsblad 2019-2
Dylan van Baarle (rechts) is weer terug.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Mathieu van der Poel
*** Yves Lampaert, Oliver Naesen
** Philippe Gilbert, Bob Jungels, Alexander Kristoff
* Mike Teunissen, Tiesj Benoot, Alberto Bettiol, Jasper Stuyven en Alejandro Valverde

TV
Vanaf 14:30 uur is Dwars door Vlaanderen live op Sporza te zien.

Share this post