Voorbeschouwing Clásica San Sebastián 2019

Voorbeschouwing Clásica San Sebastián 2019

Voor de wielerliefhebber is er weinig reden om in het zwarte gat te vallen. Al een dag later was op Eurosport de Ronde van Wallonië te zien, en om de renners in het echt te bewonderen zijn er natuurlijk ook de criteriums. Op het hoogste niveau wordt er zaterdag weer gekoerst in het Baskenland. Wie wint de Clasica San Sebastian? Wij blikken vooruit.

Parcours

Denk je aan de Clásica San Sebastián, dan denk je aan de Jaizkibel. De acht kilometer lange klim stijgt met gemiddeld 5,6% omhoog en maakt al sinds jaar en dag deel uit van de semi-klassieker. Vroeger werd de Jaizkibel meerdere malen beklommen, maar dit jaar slechts één keer. Samen met zes andere pittige klimmetjes is de koers daarom niet minder zwaar.

Het zwaartepunt van de 227,3 kilometer lange wedstrijd zit hem in de staart. Op acht kilometer van de meet wordt de top van de Murgil Tontorra bereikt. Die klim is amper 2,1 kilometer lang, maar kent wel duizelingwekkende stijgingspercentages van 19%. Hier gaat ongetwijfeld de koers losbreken, als dat al niet het geval was. Na een afdaling van vijf kilometer wachten drie vlakke slotkilometers en wordt er in Donostia gefinisht.

Start: 11:50 uur
Finish: +- 17:30 uur

Favorieten

Waar vroeger de ene na de andere smaakmaker criteriums reed, daar is dat tegenwoordig niet meer het geval. Een enkeling rijdt nog wel wat rondjes om de kerk om te ‘cashen’, maar de meerderheid gaat lekker naar huis en bereidt zich voor op de volgende koersen. Bauke Mollema combineert al jaren het rijden van criteriums met de Clásica, en dat heeft hem absoluut geen windeieren gelegd. Mollema won drie jaar geleden de semi-klassieker en deed al zeven keer mee aan de wedstrijd. Alle edities eindigde hij bij de beste negen. Ongekend knap. Vier keer stond hij zelfs op het podium. We mogen gerust concluderen dat de Clásica San Sebastián hem wel ligt.

Bauke Mollema, Clasica San Sebastian 2016
Bauke Mollema kwam in 2016 als eerste over de meet.

Daardoor behoort hij tot de topfavorieten. Als kopman van Trek-Segafredo wacht de Groninger de zware taak om Julian Alaphilippe te verslaan. De smaakmaker van de afgelopen Tour de France is door Deceuninck-Quick-Step naar voren geschoven als kopman en is de absolute topfavoriet. Hoe fris is hij nog na een zwaar voorseizoen en nog zwaardere Tour? Vorig jaar zegevierde de Fransman door in een sprint-à-deux Mollema te verslaan. Beide renners zijn dus aan elkaar gewaagd.

Andere Tourtoppers aan het vertrek zijn Alejandro Valverde, Egan Bernal, Simon en Adam Yates, Greg Van Avermaet, Mikel Landa, Mike Woods, Daniel Martin, Alexey Lutsenko Tim Wellens, Tony Gallopin en Tiesj Benoot. Zij nemen het op tegen de ‘frisse’ Tadej Pogacar en Valentin Madouas. De kans dat een ex-Tourdeelnemer wint is dus wel een stuk groter dan dat een niet-Tourdeelnemer met de zege aan de haal gaat. Al doet wel Remco Evenepoel mee. Het 19-jarige supertalent won vorige week nog op grootse wijze een rit in de Adriatica Ionica Race en maakt zondag zijn debuut in een eendaagse WorldTour-koers.

Laatste winnaars:
2018: Julian Alaphilippe
2017: Michal Kwiatkowski
2016: Bauke Mollema
2015: Adam Yates
2014: Alejandro Valverde
2013: Tony Gallopin
2012: Luis Léon Sanchez
2011: Philippe Gilbert
2010: Luis Léon Sanchez
2009: Carlos Barredo

Bauke Mollema en Alejandro Valverde 2014
Mollema feliciteert Valverde met de winst in 2014.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Julian Alaphilippe
*** Bauke Mollema, Alejandro Valverde
** Simon Yates, Greg Van Avermaet, Tadej Pogacar
* Egan Bernal, Remco Evenepoel, Tim Wellens, Tony Gallopin

TV

Vanaf 15:30 uur is de koers live op Sporza te zien. Eurosport volgt een half uurtje later.

Share this post