Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2019

Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2019

Het is niet de allermooiste naam op de wielerkalender en ook niet de bekendste koers, maar toch is de Cadel Evans Great Ocean Road Race de allereerste eendaagse WorldTour-koers van 2019. Bij alle deelnemers aan de Tour Down Under pikken de wedstrijd in Geelong nog mee om belangrijke punten te scoren. Wie wint er? Wij blikken vooruit.

Geschiedenis

De vijfde editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race vindt zondag 27 januari plaats. De wedstrijd werd in 2015 voor het eerst georganiseerd en diende als afscheidswedstrijd van Cadel Evans. De Tourwinnaar van 2011 kreeg de overwinning niet voorgeschoteld, want Gianni Meersman won de eerste editie door in een sprint Simon Clarke en Nathan Haas te verslaan. Evans werd vijfde.

De Cadel Evans Great Ocean Road Race begon als UCI 1.1 koers. In 2016 werd de wedstrijd geüpgraded naar UCI 1.HC, maar was de wedstrijd nog niet interessant genoeg voor alle WorldTour-ploegen. Sinds 2017 maakt de wedstrijd deel uit van de WorldTour en zijn alle ploegen welkom. Dit jaar staan er vijftien ploegen van het hoogste wielerniveau aan het vertrek. Groupama-FDJ, Bahrain-Merida en Movistar laten de wedstrijd aan zich voorbij gaan.

Parcours

Bij het uitstippelen van de route is er door wedstrijdleider Scott Sunderland rekening gehouden met het vormpeil van de renners. Bijna niemand zit er eind januari op een loodzware wedstrijd te wachten; dat komt later in het seizoen wel. De aanloop van de 164 kilometer lange wedstrijd is relatief makkelijk, maar daarna wordt het toch lastiger. Vier keer moet de Challambra (1km à 10%) beklommen worden. De finish ligt echter niet op de lastige helling, maar in het centrum van het overwegend vlakke Geelong. In 2010 vond daar nog het WK wielrennen plaats.

Favorieten

De lijst met topfavorieten bestaat vooral uit renners die sterk presteerden in de Tour Down Under. Elia Viviani, Daryl Impey en Jasper Philipsen wonnen allemaal een rit (Impey zelfs het eindklassement) in de openingswedstrijd van 2019. Zij zijn er zondag ook bij, net als de gediskwalificeerde etappewinnaar Caleb Ewan. De kans is heel groot dat de winnaar tussen die namen staat.

Met uitzondering van 2016 draait het elk jaar wel op een sprint uit. In 2015 was Gianni Meersman de snelste van een kopgroep, in 2017 won Nikias Arndt de sprint van een mannetje of twintig en vorig jaar zegevierde verrassend Jay McCarthy door onder andere Viviani in een massasprint te verslaan. Alleen Peter Kennaugh wist in 2016 een sprint te voorkomen. Hij bleef de aankomende meute nipt voor.


Jay McCarthy (rechts) bleef vorig jaar Elia Viviani (links) voor.

Vermoedelijk krijgen we zondag weer een sprint. Als Viviani de in totaal vijf beklimmingen overleeft, is hij de absolute topfavoriet. De Italiaans kampioen is niet de beste klimmer, maar heeft op dat gebied wel een streepje voor ten opzichte van Ewan. Mocht de koers zwaarder uitpakken en de sprinters overboord gegooid worden, dan heeft Impey een grote kans om net als vorig jaar (3e) op het podium te eindigen. Met etappe- en eindwinst in de Tour Down Under is hij dé man in vorm en zal er flink op zijn wiel gekoerst worden.

Jumbo-Visma kan met Danny van Poppel op meerdere scenario’s gokken en heeft met hem een gevaarlijke outsider in de gelederen. Van Poppel is een van de tien Nederlandse deelnemers. Luis Léon Sanchez, Michael Woods en Richie Porte hebben maar één manier om kans te maken op de overwinning: aanvallen. Als er een gaatje valt en de grote ploegen (Deceuninck-Quick-Step en Mitchelton-Scott) hebben een mannetje mee, zou er zomaar een vrijbuiter kunnen winnen. Kortom: alles is mogelijk.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Daryl Impey
*** Elia Viviani, Caleb Ewan
** Danny van Poppel, Luis Léon Sanchez, Jasper Philipsen
* Jay McCarthy, Ryan Gibbons, Ruben Guerreiro, Jakub Mareczko

TV
De Cadel Evans Great Ocean Road Race is niet live op televisie te zien. Via de Eurosport Player is het vanaf 03:00 uur wel live te bekijken. Anders volgt er ’s avonds 23:00 uur een samenvatting, evenals de volgende ochtend om 08:00 uur op Eurosport 2.

Share this post