Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2018

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2018

Noem een toprenner en de kans is bijzonder groot dat hij zondag meedoet aan de Amstel Gold Race. In een vernieuwde editie belooft het een schitterende koers te worden. Wie volgt Philippe Gilbert op en wint de Amstel Gold Race 2018? Wij blikken vooruit.

Parcours

De Amstel Gold Race 2018 is qua parcours weer iets anders dan in 2017. Koersdirecteur Leo van Vliet heeft ervoor gekozen om smalle paden op te zoeken om het wedstrijdverloop minder voorspelbaar te maken. De Cauberg wordt net als vorig jaar in de finale vermeden.

Zondag klinkt om 10:30 uur op de markt in Maastricht het startschot. De aanloop naar de 15,8 kilometer lange finalelus is ten opzichte van 2017 onveranderd. Dat betekent dat de Cauberg samen met de Geulhemmerberg liefst driemaal beklommen moeten worden en daarmee de meeste passages van de in totaal 35 hellingen kent. De Bemelerberg is op iets meer dan zes kilometer van het einde de laatste hindernis. Tot zover is dat hetzelfde als vorig jaar, maar de laatste kilometers gaan niet meer over de breden N590, maar over smalle tussendoorweggetjes. De organisatie hoopt de koers zo nog spannender te maken.

“In 2017 hebben we gezien dat we door een simpele wijziging aan te brengen een attractievere wedstrijd tot gevolg hebben gekregen. Met deze nieuwe wijziging zullen de kanshebbers op de overwinning zich ruim voor dat de finale begint goed moeten positioneren of al ten aanval moeten zijn getrokken”, zegt Van Vliet op de site van de organisatie.  Na 260,6 kilometer wordt rond een uur of 17:00 de finish in Berg en Terblijt verwacht.

Amstel Gold Race 2018 parcours

Vorig jaar

In een vernieuwde editie van de Amstel Gold Race hoopte Van Vliet op meer spektakel, en dat kreeg hij ook. Tiesj Benoot opende de debatten en versnelde op de Kruisberg, waarna zijn ploegmaat Tim Wellens demarreerde. Alles kwam weer samen, waarna Greg Van Avermaet het probeerde en een elite-groepje meekreeg. Op de Bemelerberg liet Philippe Gilbert zich zien en lukte het hem om de uiteindelijk schifting te maken. Samen met Michal Kwiatkowski reed hij richting de finish in Berg en Terblijt, waar het op een sprint uitdraaide.

Kwiatkowski ging de sprint van ver aan en leek net als in 2015 de Amstel Gold Race te gaan winnen, maar op een zware versnelling kwam Gilbert langszij en tekende hij alsnog voor zijn vierde overwinning in de enige Nederlandse klassieker. Achteraf bleek dat Gilbert bij een val in de wedstrijd zijn nier had gescheurd. Het betekende direct het einde van zijn voorjaar.

Favorieten

Favorieten zijn er meer dan genoeg. Waar moeten we beginnen? Misschien wel bij wereldkampioen Peter Sagan. Hij deed in 2011, 2012 en 2013 mee aan de Amstel Gold Race, maar liet de voorbije jaren de heuvelklassiekers schieten. Dit jaar is hij er wel bij en hoopt hij net als in 2012 (3e) op het podium te eindigen. De vorm is goed, want zondag schreef hij nog Parijs-Roubaix op zijn naam. Sagan is in staat om de Nederlandse heuvels te overleven en is dé grote man om in de gaten te houden als hij er na de Bemelerberg nog aan hangt.

Renners die het absoluut niet op een sprint met Sagan willen laten aan komen zitten in het kamp van Quick-Step. Philippe Gilbert is de kopman en won de Amstel Gold Race al vier keer. Zonder de Cauberg als scherprechter wordt het voor de Waal lastiger om het verschil te maken, maar gesteund door Niki Terpstra en Julian Alaphilippe behoort hij tot de topfavorieten. In tegenstelling tot Sagan, Alejandro Valverde en Michal Kwiatkowski heeft hij een mindere sprint in zijn benen, dus zal hij er alles aan moeten doen om het sap uit de benen van de concurrenten te persen.

Philippe Gilbert 2017

De laatste topfavorieten zijn Greg Van Avermaet en Michael Matthews. Van Avermaet won dit jaar geen voorjaarsklassieker en behaalde in de Amstel Gold Race in 2015 (5e) zijn beste resultaat. Gesteund door Dylan Theuns is hij een favoriet, maar een minder grote kandidaat dan eerdergenoemde renners. Matthews kan iets betere papieren voorleggen. Bling deed vier keer mee aan de Amstel en finishte telkens bij de beste twaalf. Zonder de steun van Tom Dumoulin zal hij bidden dat het in Berg en Terblijt op een sprint uitdraait.

Nederlanders
Geen Dumoulin dus, maar wel de van een blessure terugkerende Wout Poels, Bauke Mollema en Neerlands hoop in bange dagen Robert Gesink. De kans dat Erik Dekker (2001) een opvolger krijgt is echter minimaal. De laatste keer dat een landgenoot op het podium stond dateert alweer van 2009. Karsten Kroon finishte toen als tweede achter Sergei Ivanov. Gesink werd derde.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Michal Kwiatkowski
*** Peter Sagan, Philippe Gilbert, Alejandro Valverde
** Michael Matthews, Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe, Sonny Colbrelli
* Tiesj Benoot, Tim Wellens, Daryl Impey, Nathan Haas, Bauke Mollema

TV
Sporza, NOS en Eurosport doen allen live verslag van de Amstel Gold Race. Sporza brengt de mannen en vrouwen vanaf 13:30 uur in beeld. De NOS en Eurosport volgen iets later.

The post Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2018 appeared first on Fiets.nl – Race en MTB website.

Share this post