Viviani verslaat Ewan en wint in Geelong

Viviani verslaat Ewan en wint in Geelong

Elia Viviani heeft de vijfde editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race gewonnen. De Italiaans kampioen was in een sprint van een uitgedund peloton sneller dan Caleb Ewan en Daryl Impey. Robert Gesink was op de twaalfde plaats de beste Nederlander.

Sprinten in Geelong

De 164 kilometer lange WorldTour-koers werd lange tijd kleurgegeven door drie vluchters: Nathan Elliott, Cartner Turnbull (allebei van de Australische selectie) en Laurens De Vreese (Astana). Laatstgenoemde Belg bleef als laatste over en kreeg in de slotfase gezelschap van ploegmaat Davide Ballerini. De Italiaan liet De Vreese achter en reed lange tijd voor het peloton uit, maar in de slotronde werd de 24-jarige renner ingerekend.

In het peloton bleef het lang rustig, tot de slotronde. De vierde en tevens laatste passage van de Challambra klim (1km à 10%) was voor meerdere toprenners het sein om aan te vallen. Luis Léon Sanchez, Richie Porte en ook Dylan van Baarle probeerden het, maar tevergeefs. Na bijna vier uur koersen draaide het op een sprint uit. Veel renners waren er niet meer over; het peloton bestond uit nog maar zo’n dertig man.

Goede lead-out

Viviani werd perfect afgezet door Michael Morkov en bleef Ewan in de sprint nipt voor, waarmee hij zich revancheerde voor zijn nederlaag van vorig jaar. Toen was Viviani de topfavoriet, maar werd hij verrassend verslagen door Jay McCarthy. Impey werd op enkele fietslengten van Viviani derde voor Ryan Gibbons en Jens Debusschere. Robert Gesink (12e), Wout Poels (17e) en Tom-Jelte Slagter (32e) finishten ook in de voorste groep.

Bij de vrouwen ging de zege naar Arlenis Sierra (Astana). Zij kwam na een solo als eerste aan voor Lucy Kennedy en Amanda Spratt. De beste Nederlandse vrouw was Riejanne Markus op de elfde plaats.

Uitslag Cadel Evans Great Ocean Road Race

1. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step)
2. Caleb Ewan (Lotto-Soudal)
3. Daryl Impey (Mitchelton-Scott)
4. Ryan Gibbons (Dimension Data)
5. Jens Debusschere (Katusha-Alpecin)
6. Luke Rowe (Sky)
7. Michael Morkov (Deceuninck-Quick-Step)
8. Jay McCarthy (BORA-hansgrohe)
9. Owain Doull (Sky)
10. Luis Léon Sanchez (Astana)

Share this post