Van Vleuten prolongeert wereldtitel, volledig Nederlands podium

Van Vleuten prolongeert wereldtitel, volledig Nederlands podium

Annemiek van Vleuten is opnieuw wereldkampioene tijdrijden gewonnen. De 35-jarige renster van Mitchelton-Scott was in Innsbruck sneller dan Anna van der Breggen. Ellen van Dijk maakte het Nederlandse feestje compleet door als derde te eindigen.

Oranje boven

Met vier deelneemsters was Nederland goed vertegenwoordigd. Lucinda Brand kwam als eerste in actie en zette een goede tijd neer, maar daar dook Ellen van Dijk met zeventien seconden onder. Leah Kirchmann had op dat moment de snelste tijd op haar naam staan, maar Van Dijk ging daar met slechts enkele seconden onder. Op dat moment wist ze wel dat een tweede wereldtitel buiten handbereik was.

Toen Van der Breggen en Van Vleuten van start gingen veranderde alles. Van der Breggen dook bij het eerste tussenpunt met liefst een halve minuut onder de tijd van Van Dijk en verpulverde aan de finishstreep de tijd van haar landgenote met 56 seconden. Op dat moment was het alleen nog maar wachten op Van Vleuten, die volgens de GPS sneller onderweg was dan Van der Breggen. Bij het tussenpunt halverwege het parcours was Van Vleuten negentien tellen sneller.

1-2-3 Nederland

Het verschil bleef in het vervolg van de tijdrit gelijk en liep in de slotfase zelfs verder op, waardoor de tweede wereldtitel voor Van Vleuten niet meer in gevaar kwam. Van der Breggen finishte uiteindelijk als tweede op 29 seconden, Van Dijk werd derde op bijna anderhalve minuut en maakte het oranje podium compleet. Lucinda Brand werd knap zesde.

Eerder op de dag maakte het supertalent Remco Evenepoel uit België gehakt van zijn mede-junioren. Met bijna anderhalve minuut (!) voorsprong won hij zijn allereerste wereldtitel. Woensdag is het tijd aan de mannen om de WK-tijdrit af te werken en wacht mogelijk de derde individuele wereldtitel na Rozemarijn Ammerlaan en Van Vleuten als Tom Dumoulin in actie komt.

Share this post