Van der Poel zorgt voor geweldige stunt en wint de Amstel Gold Race

Van der Poel zorgt voor geweldige stunt en wint de Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel heeft voor het eerst in achttien jaar weer voor een Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race gezorgd. Na een prachtige koers leek het in Berg en Terblijt op een sprint-à-deux uit te draaien tussen Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang, maar uit verslagen positie sprintte de Nederlands kampioen naar de winst. Hij volgt daarmee het voorbeeld van zijn vader Adrie, die de Amstel in 1990 won.

Van der Poel breekt finale open

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van elf renners. Daarbij zaten twee Nederlanders: Nick van der Lijke (Roompot-Charles) en Marco Minnaard. De elf, later tien, kregen een flinke voorsprong. Het peloton gaf ze alle ruimte.

Op de Gulperberg versnelde Van der Poel. Niemand kon de Nederlands kampioen volgen, behalve Gorka Izagirre. In eerste instantie nam de Spaans kampioen niet over, maar uiteindelijk deed hij toch een kopbeurt. De samenwerking was echter verre van ideaal, waardoor ze voor de Eyserbosweg werden gegrepen. Deceuninck-Quick-Step nam het initiatief over en raapte op de steile heuvel de koplopers op. Dat was het moment voor Alaphilippe om te versnellen. Fuglsang kon volgen en glipte mee.


Van der Poel valt aan op de Gulperberg.

Alaphilippe en Fuglsang

Op dat moment brak de koers los. Voor Sagan ging het te hard: hij moest lossen. Trentin, Woods en Kwiatkowski gingen in de achtervolging op de twee leiders. Het peloton had geen antwoord. Richting de Keutenberg liep het verschil voor Alaphilippe en Fuglsang op tot twintig tellen op Trentin, Woods en Kwiatkowski, en veertig seconden op het uitgedunde peloton.

De samenwerking vooraan was goed, maar bij Trentin en Kwiatkowski (Woods was gelost) beter. Bij het voor de laatste keer opdraaien van de Cauberg bedroeg het verschil slechts zeven luttele seconden, maar door een goede kopbeurt was het verschil op de top alweer twintig tellen. In het peloton waren Van der Poel, Mollema en Gesink goed zichtbaar, maar dat was al wel op bijna een minuut.

In de laatste lus ontstonden er overal groepjes. De voorsprong van Fuglsang en Alaphilippe bleef echter onveranderd. Op de Bemelerberg probeerde Fuglsang nog Alaphilippe eraf te rijden, maar tevergeefs. Ook een poging later draaide op niks uit. Samen draaiden ze de rechte weg naar Vilt op. Uit het niets kwam ineens Kwiatkowski aanzetten en maakte hij de aansluiting. Ook de achtervolgers kwamen heel dichtbij. Kwiatkowski trok de sprint van heel ver aan en Van der Poel deed er alles om het de kloof te dichten. Hij reed in zijn eentje het gat met de groepjes voor hem dicht.

Van der Poel ging de sprint van zo’n 500 meter aan en wist op ongekende wijze naar de overwinning te sprinten. Iedereen zat in zijn wiel, maar niemand had de benen om langszij te geraken. Simon Clarke finishte uiteindelijk als tweede voor de moegestreden Fuglsang en Alaphilippe.

Voor Van der Poel is het zijn derde grote overwinning van het seizoen. Eerder dit jaar won hij Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Hij volgt Erik Dekker (2001) als Nederlandse winnaar op.

Uitslag Amstel Gold Race 2019:
1. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. Simon Clarke (EF-Education First)
3. Jakob Fuglsang (Astana)
4. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step)
5. Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe)
6. Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal)
7. Alessandro De Marchi (CCC)
8. Valentin Madouas (Groupama-FDJ)
9. Romain Bardet (AG2R)
10. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)


Een moegestreden kampioen.

Share this post