Van der Poel zegeviert in Dwars door Vlaanderen

Van der Poel zegeviert in Dwars door Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. In een sprint van een kopgroep van vijf was hij de snelste. Voor Van der Poel was het na Gent-Wevelgem (4de) pas zijn tweede WorldTour-wedstrijd.

Aanval op de Knokteberg

Acht aanvallers mochten van het peloton hun gang gaan. Ramon Sinkeldam maakte deel uit van de vluchtgroep en zag het peloton plots de aansluiting maken. Doordat er een ambulance naar de vrouwenkoers moest (zij reden voor de mannen uit) werd de mannenwedstrijd even stilgelegd. Na een korte onderbreking konden de aanvallers hun weg weer vervolgen. Lukas Pöstlberger was niet oplettend en werd hangend aan de motor van Procycling-columnist Renaat Schotte teruggebracht. Het leverde mooie tv op.

Op de Knokteberg liet Van der Poel zich voor de eerste keer zien. Hij versnelde en kreeg vier man mee, waaronder Kasper Asgreen van Deceuninck-Quick-Step. Omdat de Deen het hoge tempo van de Nederlander op de Taaienberg niet kon volgen, was de Belgische ploeg op achtervolgen aangewezen. Het peloton had de aansluiting bijna gemaakt, tot Bob Jungels en Tiesj Benoot de oversteek maakten naar Van der Poel, Pöstlberger en Turgis. Pöstlberger reed samen met Nelson Oliveira aan de leiding, maar zag zijn Spaanse metgezel lek rijden en wachtte de achtervolgende groep daarom op.

De vijf werkten goed samen. De voorsprong groeide en daar konden de mannen van Arnaud Démare nauwelijks iets aan veranderen. Op de Nokereberg reed de ene rood-wit-blauwe trui (Luxemburg) en andere rood-wit-blauwe trui (Nederland) via de gootjes de helling op. Van der Poel – aan de rechterkant van de weg – zag Jungels – aan de linkerkant van weg – versnellen en plaatste een tegendemarrage. Benoot, Turgis en Pöstlberger konden echter weer snel aansluiten.

Sprint

Jungels probeerde in de slotkilometers een aankomst met vijf te ontlopen, maar slaagde daar mede door het hoge tempo niet in. Het draaide in Waregem op een sprint uit. Turgis ging van ver aan en leek Van der Poel even te verrassen, maar de Nederlander haalde de Fransman in en mocht na 183 kilometer het juichgebaar maken. Turgis finishte als tweede, Jungels werd derde.

Uitslag Dwars door Vlaanderen 2019:
1. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. Anthony Turgis (Direct Energie)
3. Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step)
4. Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe)
5. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)
6. Luke Rowe (Sky)
7. Danny van Poppel (Jumbo-Visma)
8. Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step)
9. Christophe Laporte (Cofidis)
10. Heinrich Haussler (Bahrain-Merida)

Van der Poel bleef meedraaien in de hoop dat er niemand zou ontsnappen. “Dat lukte goed. In de sprint keek ik net op tijd om toen Turgis van de zijkant kwam. Ik voelde dat er nog een sprint in de benen zat.”

Zondag staat Van der Poel voor de eerste keer in zijn leven aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Hij ziet zichzelf niet als topfavoriet na zijn prachtige overwinning in pas zijn tweede wedstrijd op het allerhoogste wegniveau. “Die koers is 90 kilometer langer en een stuk zwaarder. De Ronde is totaal niet te vergeleken met Dwars door Vlaanderen”, aldus Van der Poel.

Ook Nederlands succes bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Ellen van Dijk. De renster van Trek reed met nog twintig kilometer te gaan weg uit een kopgroep van elf en rondde een knappe solo succesvol af. Van Dijk schreef vorig jaar ook al Dwars door Vlaanderen voor vrouwen op haar naam. Marta Bastianelli won de sprint van de achtervolgsters ten koste van Lucinda Brand.

Ellen van Dijk 2019
Van Dijk was de sterkste vrouw.

Share this post