Van der Poel stunt en pakt Nederlandse titel

Van der Poel stunt en pakt Nederlandse titel

Mathieu van der Poel is in ‘zijn’ Hoogerheide Nederlands kampioen geworden. De alleskunner zat eerst mee in een kopgroep, maar werd samen met onder andere Danny van Poppel teruggepakt waarna hij het in een massasprint alsnog afmaakte. Hij versloeg Danny van Poppel en titelverdediger Ramon Sinkeldam.

Van Poppel in de aanval

Brian van Goethem, Oscar Riesebeek, Bert-Jan Lindeman, René Hooghiemster en Joey van Rhee gingen al vroeg op avontuur en reden lange tijd aan de leiding. Sunweb met Tom Dumoulin in de gelederen controleerde de koers, maar zag Wilco Kelderman wel na een nare valpartij opgeven. Even later demarreerde Mathieu van der Poel en kreeg hij Jan-Willem van Schip, Dennis van Winden en Danny van Poppel mee. Van Poppel deed geen kopwerk, waardoor de samenwerking verre van optimaal was. Echter, de voorsprong op de toen twintig achtervolgers groeide wel.

Later keerde een groepje met onder andere Dylan Groenewegen terug in het peloton en haalde Niki Terpstra bijna hoogstpersoonlijk de aanvallers terug. Dat was voor Van Poppel het signaal om te versnellen, maar de renner van LottoNL-Jumbo werd daarna snel teruggepakt. Er ontstond een nieuwe situatie waarin de twee topsprinters Groenewegen en Fabio Jakobsen gelost waren.

Sprint in Hoogerheide

Koen de Kort versnelde net voor het ingaan van de slotkilometer en pakte een mooie voorsprong op het uitgedunde peloton. In de allerlaatste bocht werd hij teruggepakt door Dylan van Baarle, waarna het op een sprint uitdraaide en Van der Poel als een duveltje uit een doosje naar de overwinning reed. Van Poppel werd nog tweede voor uittredend kampioen Ramon Sinkeldam.

Een dag eerder kroonde Chantal Blaak zich bij de vrouwen tot Nederlands kampioene. De eveneens wereldkampioene kwam na een solo als eerste over de streep. Amy Pieters won de sprint van de achtervolgsters ten koste van Marianne Vos en Kirsten Wild. Julius van den Berg won bij de beloften.

Share this post