‘Van der Poel kan uiteraard De Ronde winnen’

‘Van der Poel kan uiteraard De Ronde winnen’

Vorige week durfde niemand nog Mathieu van der Poel als topfavoriet te noemen voor de Ronde van Vlaanderen, maar enkele dagen voor De Ronde is dat flink veranderd. Na zijn vierde plaats in Gent-Wevelgem en overwinning in Dwars door Vlaanderen wordt de talentvolle Nederlander door veel kenners gebombardeerd tot topfavoriet. Bij zijn ploeg Corendon-Circus temperen ze de verwachtingen, maar zijn ze ook realistisch.

Van outsider naar topfavoriet

Terug naar Gent-Wevelgem. Na een slopende koers draaide het in Wevelgem op een sprint uit. Van der Poel zat iets te ver van achteren en kon zich niet meer naar voren wurmen. Alexander Kristoff ging er met de overwinning vandoor, Van der Poel greep net naast een podiumplaats. Er zat meer in, concludeerde hij na afloop, maar toch kon Van der Poel tevreden zijn. Het was tenslotte zijn eerste wedstrijd op WorldTour-niveau.

Woensdag verscheen hij als topfavoriet aan de start van Dwars door Vlaanderen. Op de Knokteberg voerde hij de forcing en wisten uiteindelijk vijf renners voor de overwinning te rijden. Van der Poel hield het tempo hoog en liet het in Waregem op een sprint aankomen. Anthony Turgis ging van ver aan, maar Van der Poel anticipeerde en kon al enkele meters voor de finishstreep zijn armen in de lucht gooien. Zijn eerste overwinning in een voorjaarsklassieker was een feit.

“Hij is kandidaat-winnaar, maar geen topfavoriet”

Zondag staat de Ronde van Vlaanderen voor de deur en kan hij zijn vader Adrie (1986) als winnaar opvolgen. Alle grote mannen zijn present, daar waar Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar en Peter Sagan woensdag nog verstek lieten gaan in Dwars door Vlaanderen. Of dat iets afdoet aan de overwinning van Van der Poel? Niets. Hij maakte de koers, gaf de wedstrijd kleur en rondde het als een volleerd prof af.

Bij zijn ploeg Corendon-Circus hadden ze gedroomd van een overwinning, maar er niet op gerekend. “We wisten dat de conditie van Mathieu goed zat en we wisten dat de ploeg op niveau was, maar de zege komt er nu wel heel snel”, blikt Philip Roodhooft terug op de site van Sporza. “Het blijft natuurlijk ongelooflijk, maar we wisten dat hij een kans had. Zeker omdat deze koers korter is dan bijvoorbeeld Gent-Wevelgem.”

Afstand als tegenstander

De afstand van de Ronde van Vlaanderen in combinatie met het loodzware parcours is zondag de grootste vijand van Van der Poel. De Ronde is bijna negentig kilometer langer dan Dwars door Vlaanderen en telt flink meer (zwaardere) hellingen. Mogen we zondag opnieuw een stunt van Van der Poel verwachten of is dat absoluut ondenkbaar? “Hij is zeker kandidaat-winnaar, maar hij is geen topfavoriet”, zegt Roodhooft. “Andere renners zijn de topfavorieten. Maar als je naar Gent-Wevelgem en deze Dwars door Vlaanderen kijkt, dan kan hij uiteraard de Ronde winnen.”

Laten we het hopen.


Mathieu van der Poel leidt de kopgroep.


Stijlvol als altijd.

Share this post