Van der Poel grijpt naast titel, Pedersen zorgt voor stunt

Van der Poel grijpt naast titel, Pedersen zorgt voor stunt

Mathieu van der Poel is er niet in geslaagd om wereldkampioen te worden. De 24-jarige topfavoriet maakte deel uit van de beslissende kopgroep, maar moest in de slotronde de vier andere vluchters laten rijden. Mads Pedersen is de verrassende nieuwe wereldkampioen.

Hondenweer

Het kwam niet alleen met bakken uit de hemel vallen, het regende ook opgaves. Nog voor de finale begon hadden kanshebbers Philippe Gilbert, Remco Evenepoel, Alexey Lutsenko, Sam Bennett en titelverdediger Alejandro Valverde al – vaak noodgedwongen – opgegeven. De ingekorte wegwedstrijd begon direct spectaculair, waarna het eigenlijk geen moment stilviel. Het draaide op een spektakelstuk uit, waarin alle ogen gericht waren op Van der Poel.

Met nog 33 kilometer te gaan vond Van der Poel het welletjes. De Nederlander reageerde op een versnelling van Matteo Trentin, die de oversteek wilde maken naar de aanvallers Stefan Küng, Gianni Moscon en Mads Pedersen. Mike Teunissen maakte in eerste instantie ook deel uit van die kopgroep, maar hij moest drie ronden voor het einde passen. Enkele kilometers later was de aansluiting gemaakt en trokken ze volle bak door.

Mathieu van der Poel 2019

Met een voorsprong van 50 seconden op het uitgedunde peloton begonnen de vijf koplopers aan de laatste ronde. Niet veel later sloeg voor Van der Poel het noodlot toe. De tank was leeg; hij moest de vier andere simpelweg laten gaan. Al snel werd hij opgeslokt door het peloton en ontstond er een nieuwe situatie. Uit het niets was ineens Trentin topkandidaat om de wereldtitel te veroveren.

Het draaide op een sprint met drie uit (Moscon was gelost). Trentin zou 99 van de 100 keer het sprintje winnen, maar op het allerbelangrijkste moment uit zijn carrière faalde hij. Trentin ging van ver aan, maar Pedersen bleef hem uiteindelijk ruim voor en zorgde voor een geweldige stunt. Trentin pakte het zilver, Küng het brons.

Share this post