Van der Poel begint aan tweede wegcampagne

Van der Poel begint aan tweede wegcampagne

Zondag 29 september staat al een tijdje met rood omcirkeld in de agenda van Mathieu van der Poel. Die dag hoopt hij in Yorkshire de wereldtitel op de weg te veroveren. In aanloop naar de wegwedstrijd rijdt hij zich deze week in Noorwegen warm voor de wereldkampioenschappen.

Lang en vol seizoen

Van der Poel heeft er al een lang en succesvol seizoen opzitten. Op 3 februari kroonde hij zich in Bogense voor de tweede keer in zijn carrière tot wereldkampioen bij de profs in het veld. Waar collega Wout Van Aert direct zijn focus verlegde van het veld op de weg, reed Van der Poel nog wat crossen alvorens hij zijn opwachting maakte in zijn eerste wegwedstrijd van het jaar. De Ronde van Antalya – vooral interessant voor zijn hoofdsponsor Corendon – leverde een ritoverwinning op, maar was voor Van der Poel vooral interessant om wat kilometers op de weg te maken.

Mathieu van der Poel 2019
Van der Poel in actie in Turkije.

Eind maart stond hij in topvorm aan de start van zijn eerste (semi)klassiekers. Een mini-versie van Parijs-Roubaix (GP Denain) werd gewonnen, waarna hij vierde werd in Gent-Wevelgem, won in Dwars door Vlaanderen en ijzersterk vierde werd in de Ronde van Vlaanderen. Parijs-Roubaix sloeg hij over; in plaats daarvan reed hij een etappekoers in Frankrijk (met één etappezege). Het leverde hem even later de winst op in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Vooral die laatste koers maakte enorme indruk.

Yorkshire

Sindsdien heeft Van der Poel geen enkele UCI-wedstrijd op de weg meer gereden. Zelfs het NK sloeg hij over, dus raakte hij zijn rood-wit-blauwe trui kwijt aan Fabio Jakobsen. Na een sterke zomer op de mountainbike (Europees kampioen, meerdere malen winst in de wereldbeker) richt Van der Poel zich nu weer volledig op de weg. Het WK in Yorkshire is voor Van der Poel een hoofddoel. Hij laat er zelfs het WK mountainbiken voor schieten. Gezien zijn vormpeil zou hij daar als favoriet aan de start hebben gestaan.


Van der Poel won zondag nog op de mountainbike.

Het parcours in Yorkshire is voor de renner van Corendon-Circus op zijn lijf geschreven. Op 29 september krijgt hij op het heuvelachtige terrein de unieke kans om zich tot wereldkampioen op de weg te kronen. Bij de bookmakers wordt hij al samen met Julian Alaphilippe en Peter Sagan aangestipt als de absolute topfavoriet. Donderdag begint hij zijn wegcampagne met de ietwat kleinere etappekoers Arctic Race of Norway. Vorig jaar reed hij die koers ook en verdeelde hij met zijn Corendon-ploeggenoten de prijzen. Van der Poel won twee van de vier ritten, en ook ploegmaat Adam Toupalik pikte een ritzege mee. De eindwinst ging naar Sergei Chernetski uit Rusland.

Geen klassement

“Dit is een mooie wedstrijd om weer wat gevoel met de weg te krijgen”, blikt Van der Poel vooruit op de Noorse etappekoers. “De vorm is goed, anders win je ook niet een wereldbekerwedstrijd op de mountainbike. Toch is dit wat anders. De etappes zijn hier een stuk langer. Ik heb de laatste weken weinig lange ritten gemaakt, dus dat wordt het lastigste. Het is best een grote verandering waar het lichaam straks even van moet bijkomen. Het zal wel wat onwennig voelen om weer op de wegfiets te rijden, maar meestal heeft mijn lichaam daar één à twee dagen van aanpassing voor nodig.”

Van der Poel verschijnt niet met klassementsambities aan de start. “Nee, daar is het parcours denk ik net iets te lastig voor. Vorig jaar zaten er ook al zware klimmetjes in het parcours. Dit jaar lijkt het nog zwaarder te zijn, dus is het voor mij niet interessant om aan een klassement te denken. We hebben wel wat andere sterke klimmers in de ploeg, dus wellicht kan ik iets voor hen betekenen. Zelf mik ik op een ritoverwinning, net als vorig jaar. Dat zou mooi zijn.”

Mathieu van der Poel 2019

Share this post