Valverde eindelijk wereldkampioen, Dumoulin vierde

Valverde eindelijk wereldkampioen, Dumoulin vierde

Alejandro Valverde is er eindelijk in geslaagd om wereldkampioen te worden. De 38-jarige Spanjaard pakte al twee keer zilver en vier keer brons, maar sloeg in Innsbruck eindelijk zijn slag. Valverde is na Joop Zoetemelk de oudste wereldkampioen. Tom Dumoulin greep net naast een podiumplek en werd vierde.

Grote voorsprong

Vroeg in de wedstrijd sprongen er traditiegetrouw mindere goden mee in de ontsnapping van de dag. Elf renners reden een voorsprong van bijna twintig (!) minuten bijeen en kwamen samen het plaatselijke parcours opgereden. De kopgroep dunde alsmaar verder uit en ook de voorsprong liep rap terug. Uiteindelijk bleven Kasper Asgreen en Vegard Staeke Langen als laatste renners over en begonnen ze met een toegift van 2:30 minuten aan de laatste ronde, maar werden ze op de klim naar Igls gegrepen.

Op de voorlaatste passage naar Igls brak de koers los en lieten de Nederlanders zich goed zien. Antwan Tolhoek reed veel op kop en dunde het peloton verder uit. In de spectaculaire slotronde met liefst twee beklimmingen (de klim naar Igls en de gevreesde Gramartboden) werd er naar Igls opnieuw aan de deur geklopt door de Nederlanders en viel Steven Kruijswijk aan. Hij geraakte niet weg, waarna ook Sam Oomen stevig doortrok. Op een aanval van Peter Kennaugh reageerde Michal Valgren en reed de Deen alleen weg. Hij trok stevig door en begon met een voorsprong van minder dan een halve minuut aan de klim naar Gramartboden.

Dumoulin in de tegenaanval

Frankrijk reed met Romain Bardet, Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe in de achtervolging. Gianni Moscon (Italië), topfavoriet Alejandro Valverde (Spanje) en Michael Woods (Canada) zaten er ook bij, Tom Dumoulin volgde op korte achterstand. Op het steilste stuk – nadat Valgren was ingerekend – bleven Bardet, Valverde en Woods alleen over en haalde Dumoulin de geparkeerde Moscon in. In de afdaling moest de Nederlander een achterstand van tien seconden goedmaken en slaagde hij erin om met nog twee kilometer te rijden aan te sluiten.

Dumoulin had maar heel even de tijd om op adem te komen en probeerde onder de vod van de vlakke laatste kilometer zijn drie medevluchters te verrassen, maar Valverde had het in de gaten en pareerde de aanval. De Spanjaard bleef op kop rijden en trok de sprint aan. Bardet kwam nog langszij, maar Valverde hield stand en kwam met een enorme vreugdekreet als eerste over de streep gereden. Na zes podiumplaatsen is zijn eerste wereldtitel eindelijk een feit.

Alejandro Valverde WK 2018
Valverde sprint naar de winst, Dumoulin buigt in de achtergrond het hoofd.

Bardet finishte in de sprint als tweede voor Woods en Dumoulin, die net naast de medailles greep.

Uitslag WK wielrennen voor mannen 2018

1. Alejandro Valverde (Spanje) 6:46:41 uur
2. Romain Bardet (Frankrijk) ,,
3. Michael Woods (Canada) ,,
4. Tom Dumoulin (Nederland) ,,
5. Gianni Moscon (Italië) + 13 seconden
6. Romain Kreuziger (Tsjechië) + 43 seconden
7. Michael Valgren (Denemarken) ,,
8. Julian Alaphilippe (Frankrijk) ,,
9. Thibaut Pinot (Frankrijk) ,,
10. Rui Costa (Portugal) ,,
12. Bauke Mollema (Nederland) + 49 seconden
14. Sam Oomen (Nederland) + 1:21 minuten

Share this post