Tourfavorieten na speciale ‘Colombiavlucht’ op Europese bodem

Tourfavorieten na speciale ‘Colombiavlucht’ op Europese bodem

Goed nieuws voor de wielerwereld: zo’n vijftig Colombiaanse wielrenners zijn in Europa aangekomen en kunnen dus als het wielerseizoen op 1 augustus van start gaat ‘gewoon’ meedoen. Dankzij een speciale ‘Colombiavlucht’ konden 190 profsporters de oversteek van Colombia naar Spanje maken.

In het vliegtuig zaten zo’n vijftig wielrenners, waaronder de Tourfavorieten Egan Bernal en Nairo Quintana. Laatstgenoemde werd gespot met maar liefst twee mondkapjes en een spatscherm om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De sporters landden om 09.00 uur op het vliegveld van Madrid. Voor hen wacht twee weken in quarantaine, al lijkt er voor de wielrenners een uitzondering te zijn gemaakt. Gelukkig maar, want anders zouden zij onder andere de Strade Bianche (1 augustus) moeten missen. Een negatieve coronatest zou voor hen al volstaan om vrij door Europa te mogen bewegen.

Grote namen

In Colombia gelden strengere regels dan hier in Europa. Terwijl wij in Nederland nog buiten mochten trainen, mocht in Colombia slechts een handjevol (prof)renners de straat op. Bernal moest zelfs toestemming krijgen van zijn eigen burgemeester om te mogen trainen. De topsporters kregen onlangs toestemming van de overheid om de oversteek naar Europa te maken. Hierdoor kunnen naast Bernal en Quintana ook andere toprenners als Fernando Gaviria, Sergio Higuita, Miguel Angel Lopez en Rigoberto Uran binnenkort het UCI-seizoen hervatten.

Quintana pakt op 28 juli na een sterk voorseizoen de draad weer op in de Ronde van Burgos. Via de Mont Ventoux Challenge, Tour de l’Ain en Dauphiné bereidt hij zich voor op de Tour, die op 29 augustus begint. Bernal, Uran, López en Higuita werken een soortgelijk schema af met allemaal de Tour als hoofddoel. Gaviria, die tijdens de UAE Tour besmet raakte met het virus, mikt op de Giro d’Italia (3 oktober).

Share this post