Sterke Stybar wint Omloop Het Nieuwsblad 2019

Sterke Stybar wint Omloop Het Nieuwsblad 2019

De Omloop Het Nieuwsblad 2019 is gewonnen door Zdenek Stybar. Met nog twee kilometer te gaan reed hij weg uit een kopgroep van vijf en kwam hij als eerste over de finish in Ninove. Greg Van Avermaet finishte als tweede, Tim Wellens werd derde.

Vrouwen halen bijna de mannen in

Nadat de start in Gent was gegeven, gingen er vier renners op avontuur: Tom Wirtgen, Roy Jans, Tom Devriendt en Alex Howes kregen een vrijgeleide van het peloton. Het peloton had geen haast. Dat leverde een opvallend moment op, want het vrouwenpeloton dreigde de mannen in te halen. Zij moesten even stoppen om de voorsprong op de mannen weer terug te geven.

De voorsprong van de vier leiders bedroeg maximaal tien minuten, maar dankzij het kopwerk van CCC in dienst van topfavoriet Van Avermaet ging daar telkens een beetje van af. Door een valpartij op de Paddestraat wisten twintig renners zich los te rukken van het peloton en gingen zij samen in de achtervolging op de leiders. Lang duurde hun poging niet, want met nog 62 kilometer te gaan werd de groep met onder andere Zdenek Stybar, Oliver Naesen, Taco van der Hoorn en Boy van Poppel ingerekend. Niet veel later waren ook de vroege vluchters een vogel voor de kat.

Omloop Het Nieuwsblad Elite 2019
Taco van der Hoorn namens Jumbo-Visma in de aanval.

Op de Molenberg, met nog 43 kilometer te gaan, waren de mannen van Jumbo-Visma erg attent. Onder aanvoering van Danny van Poppel werd er vol doorgetrokken en bleven er slechts vijftien renners over. Daarbij zaten bijna alle grote namen: Van Avermaet, Trentin, Benoot, Stybar, Naesen, Lutsenko, Colbrelli, Teuns, Van Aert en Stannard waren mee. In het peloton was er nauwelijks van samenwerking te spreken, maar dat was voorin ook niet het geval. Voor de Vossenhol wisten enkele renners vanuit het peloton de oversteek naar de kopgroep te maken en ontstond er weer een nieuwe situatie.

Zes sterke aanvallers

Op de Vossenhol reden er zes renners vooraan: Van Avermaet, Wellens, Teun Oss, Lutsenko en Stybar. Richting het sluitstuk De Muur-Bosberg bedroeg de voorsprong zo’n twintig tellen op de groep achtervolgers. Op De Muur liep die voorsprong rap terug en was dat voor Stybar het signaal om te versnellen. Op het steilste stukje nam Van Avermaet over en waagde Terpstra in de achtergrond de sprong naar de koplopers. Het gat overbruggen lukte de Direct Energie-renner niet, want op Oss na wist iedereen de Kapemuur te overleven.

Met nog vijftien kilometer te gaan was alles mogelijk. Stybar, Wellens, Van Avermaet, Lutsenko en Teuns stoomden door, Oss probeerde de aansluiting weer te maken en enkele seconden daarachter hoopten de achtervolgers terug te keren. Op de Bosberg versnelde Van Avermaet opnieuw, maar was het Stybar die net als op De Muur als enige kon volgen. Wat Van Avermaet ook probeerde; van de Tsjech raakte de Belg niet af. Sterker nog: de andere drie keerden ook terug.

Late aanval Stybar

De vijf werkten goed samen en deden allemaal hun kopwerk. De achtervolgende groep keek al gauw tegen een achterstand van meer dan een halve minuut aan, terwijl er nog minder dan negen kilometer gereden moest worden. Terwijl Van Avermaet op papier de beste sprint in de benen heeft, vertrouwde hij daar niet op en deelde hij met nog zeven kilometer te rijden een speldenprik uit, zonder succes. Ook Wellens waagde een poging, waarna Stybar hard overnam. Van Avermaet hield zijn benen stil en zag Stybar langzamerhand wegrijden. Toen ook Lutsenko niet meer vol overnam, was de vogel gevlogen en zorgde Stybar eindelijk weer voor een Quick-Step-overwinning in De Omloop.

Zdenek Stybar 2019

Van Avermaet won de sprint om de tweede plaats ten koste van Wellens. Teuns werd vierde, Lutsenko vijfde. Jempy Drucker won de sprint van de achtervolgende groep.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2019:
1. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick-Step)
2. Greg Van Avermaet (CCC)
3. Tim Wellens (Lotto-Soudal)
4. Alexey Lutsenko (Astana)
5. Dylan Teuns (Bahrain-Merida)
6. Jempy Drucker (BORA-hansgrohe)
7. Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step)
8. Philippe Gilbert (Deceunick-Quick-Step)
9. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)
10. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)

Blaak wint vrouwenwedstrijd

De vrouweneditie is gewonnen door Chantal Blaak. Op ‘De Muur’ schudde de Nederlandse stevig aan de boom en konden slechts een paar rensters volgen. Op een nieuwe versnelling had niemand een antwoord. Na een indrukwekkende solo kwam Blaak als eerste aan in Meerbeke. Marta Bastianelli won ten koste van Jip van den Bos de sprint om de tweede plaats.

Omloop Het Nieuwsblad 2019 women
Blaak maakt het zegegebaar.

Share this post