Reacties op De Ronde: ‘Vierde is ondankbare plaats’

Reacties op De Ronde: ‘Vierde is ondankbare plaats’

De Ronde van Vlaanderen leverde zondag een verrassend podium op. Bijna niemand had Alberto Bettiol als winnaar voorspeld, helemaal niet met Kasper Asgreen als runner-up. Wij verzamelden wat opvallende reacties uit De Ronde.

Van der Poel baalt

We beginnen met Mathieu van der Poel. De Nederlands kampioen won weliswaar niet, maar kleurde wel de koers. Met nog 59 kilometer te rijden kwam hij hard ten val. Hij reed door een bloembak en brak daarbij zijn voorwiel. Al zwaaiend met zijn ene arm in de lucht kwam hij ten val. “Het deed pijn, maar ik ben toch weer begonnen te rijden en na een lange achtervolging kwam ik terug”, zegt Van der Poel tegen het ANP. Sterker nog: hij mengde zich met de besten en finishte uiteindelijk als vierde. “Ik voelde me bij elke klim beter worden en kreeg de moraal terug. Vierde is misschien een ondankbare plaats, maar het is niet anders.”


Van der Poel ziet af in het wiel van Naesen en Van Avermaet.

Van der Poel dacht zelfs even dat hij op kop reed. “De versnelling van Bettiol? Nooit gezien. Ik heb hem nooit zien vertrekken. In mijn oortje gaven ze seconden door, maar ik hoorde pas achteraf dat er iemand was weggereden.”

Opvallend: Van der Poel kreeg in een Vlaamse krant het rapportcijfer 6… waarschijnlijk hebben ze een andere koers gezien.

Ongelukkige Terpstra

Dé pechvogel van de (zon)dag was ongetwijfeld Niki Terpstra. De titelverdediger kwam hard ten val en liep daarbij een hersenschudding op. Het zag er even erger uit, maar gelukkig viel de schade al met al ‘mee’. Vanuit het ziekenhuis liet hij al weten dat hij terugkomt, maar Parijs-Roubaix komt te vroeg. “Hij heeft bij zijn val wel een hersenschudding opgelopen en is ook even buiten bewustzijn geweest. Daarom kan hij zondag niet starten in Parijs-Roubaix”, zegt zijn ploegarts.

Dé verrassing

Tot 7 april 2019 won Alberto Bettiol nog nooit een profkoers. Dat hij na een sterk voorjaar de Ronde van Vlaanderen zou winnen, had niemand verwacht. Met een machtige versnelling op de Oude Kwaremont reed hij iedereen uit het wiel en kwam hij na een knappe solo als eerste in Oudenaarde aan. Een stunt van jewelste. Met zijn overwinning tekent hij voor de elfde Italiaanse overwinning in De Ronde en volgt hij Alessandro Ballan (2007) op de erelijst op.

“Mijn ploegleider Andreas Klier zei: ga maar. Ik heb mijn ogen dicht gedaan en ben gaan trappen. Ik begon met voorsprong aan de Paterberg en kon die vasthouden. De 14 kilometer erna waren de langste kilometers van mijn leven”, zegt Bettiol, die in de achtervolgende groep kon rekenen op de steun van afstopper Sebastian Langeveld. “Hij heeft achter mij heel veel werk voor mij gedaan. Net als Sep Vanmarcke. Ongelooflijk dat zo’n kampioen zich voor mij wegcijfert.”

Waar was Boom?

Lars Boom reed een anonieme koers. Op Twitter werd er door zijn ploeg halverwege de wedstrijd nog melding gemaakt van de Roompot-Charles-kopman, maar daarna bleef het angstvallig stil. Hij krijgt zondag nog één kans om zijn voorjaar te redden, als Parijs-Roubaix op het programma staat. Pieter Weening liet zich – op voor hem onbekend terrein – wel van voren zien en finishte na een knappe koers als 46ste.

Pieter Weening 2019
Pieter Weening reed een sterke koers.

Sterke Wout, maar geen resultaat
De Belgische hoop was ook een beetje gericht op Wout van Aert. Samen met collega-crossers Zdenek Stybar en Van der Poel behoorde hij tot de topfavorieten, maar uiteindelijk slaagde de kopman van Jumbo-Visma er niet in om het verschil te maken. “Tot aan de Kwaremont had ik het gevoel dat er meer in zat. Maar toen Bettiol vertrok, kon ik niet mee. Op de Paterberg zakte ik erdoorheen. De sterkste is op het juiste moment vertrokken”, blikt Van Aert terug.

Voor Van Aert en veel andere renners was de groep simpelweg te groot. “Het was een zware koers vanaf de Muur en ik had gehoopt en gedacht dat het sneller uit elkaar zou vallen. Dat gebeurde niet. Ik had achter Bettiol graag vol rondgedraaid, maar in zo’n grote groep met alleen kopmannen is het altijd lastig om een goede samenwerking te vinden.”

Wout van Aert 2019
Wout van Aert eindigde als 14de. 

Asgreen met knap debuut
Deceuninck-Quick-Step had voor de koers meerdere paarden om op te wedden, maar uiteindelijk stelden Philippe Gilbert, Yves Lampaert en Zdenek Stybar teleur. De jongeling Kasper Asgreen was samen met Bob Jungels wel vooraan te vinden. Hij sprong samen met Sep Vanmarcke en Dylan van Baarle in de slotfase van de wedstrijd weg, maar werd op de Kwaremont voorbijgereden door de uiteindelijke winnaar. In de slotfase demarreerde Asgreen opnieuw en finishte hij in zijn allereerste deelname verdienstelijk als tweede.

“Toen Bettiol mij passeerde kon ik niet volgen, dus probeerde ik zo goed mogelijk aan te klampen bij de grote groep. Toen ik voelde dat ik richting de finish nog iets in de benen had, besloot ik mijn kans te wagen en sloeg een gaatje. Een tweede plaats in deze koers is een belangrijk resultaat voor mijn loopbaan. Eentje die mezelf verrast, maar ook een stap in de goede richting is”, zegt een trotse Asgreen.

Ronde van Vlaanderen 2019
Het podium, vlnr: Asgreen, Bettiol en Kristoff.

Share this post