Oppermachtige Van der Breggen soleert naar wereldtitel

Oppermachtige Van der Breggen soleert naar wereldtitel

Anna van der Breggen is de nieuwe wereldkampioen bij de vrouwen. De in Zwolle woonachtige renster was in de zware wegrit oppermachtig. De nummer twee Amanda Spratt (Australië) finishte op meer dan drie minuten. Tatiana Guderzo uit Italië eindigde derde.

IJzersterke Van der Breggen

Met een uitgedund peloton van zo’n zestig rensters draaide het peloton de plaatselijke ronde op. In de eerste van drie rondes reden er vijf rensters weg, waaronder landgenote Ellen van Dijk en de gevaarlijke Amanda Spratt. Toen Spratt wegreed en Van Dijk moest lossen kwam er een reactie vanuit het peloton. Niemand minder dan topfavoriete Annemiek van Vleuten – die eerder in de wedstrijd nog was gevallen – plaatste een versnelling en dunde het peloton verder uit. Niet veel later maakte Van der Breggen alleen de sprong naar voren.

Binnen een mum van tijd haalde Van der Breggen de overgebleven aanvallers in en sprong ze ook naar Spratt toe. De Australische renster bleef even aanhaken, maar moest zich vervolgens toch gewonnen geven en zag de gedemarreerde Van der Breggen steeds kleiner worden. De wedstrijd was toen wel gereden; de wereldtitel was vergeven.

Ongekende voorsprong

Van der Breggen reed stoïcijns door en begon pas in de laatste honderden meters met zegevieren. Na 4:11 uur koers mocht de renster van Boels-Dolmans haar handen in de lucht steken en zich na Olympisch kampioene ook wereldkampioene noemen. Spratt bolde op bijna vier minuten (!) als tweede over de finish. Guderzo kwam als derde binnen. Amy Pieters maakte in de slotfase nog deel uit van een achtervolgende groepje, maar werd in de slotfase bijgehaald door Van Vleuten. Samen kwamen ze als zevende en achtste juichend over de finishstreep gereden. Lucinda Brand won de sprint van het peloton en werd negende.

Uitslag WK wegrit voor vrouwen

1. Anna van der Breggen (Nederland) 4:11:04 uur
2. Amanda Spratt (Australië) + 3:42 minuten
3. Tatiano Guderzo (Italië) + 5:26 minuten
4. Emilia Fahlin (Zweden) + 6:13 minuten
5. Malgorzata Jasinska (Polen) ,,
6. Karol-Ann Canuel (Canada) + 6:17 minuten
7. Annemiek van Vleuten (Nederland) + 7:05 minuten
8. Amy Pieters (Nederland) ,,
9. Lucinda Brand (Nederland) + 7:18 minuten
10. Ruth Winder (Verenigde Staten) ,,

Share this post