Luik-Bastenaken-Luik finisht weer in Luik

Luik-Bastenaken-Luik finisht weer in Luik

Luik-Bastenaken-Luik kent in 2019 weer Luik als aankomstplaats. Sinds 1992 was de finishstreep van La Doyenne getrokken in het voorstadje Ans, maar de organisatie heeft er nu voor gekozen om op de boulevard d’Avroy in Luik te finishen.

Geen Saint-Nicolas

Dat heeft gevolgen voor het parcours, want de Côte de Saint-Nicolas ontbreekt dit jaar. De 1,4 kilometer lange klim met gemiddeld stijgingspercentage van 7,6% ligt op zo’n zes kilometer van de oude aankomstplaats Ans en past niet in het nieuwe routeschema. Een voordeel van het nieuwe parcours is dat het drieluik Wanne, Stockeu en Haute-Levée weer terugkeert.

De organisatie van Luik-Bastenaken-Luik kiest hiermee niet voor een zwaardere finale, maar mogelijk wel een spectaculairdere. Sprinters met goede klimcapaciteiten (Michael Matthews, Peter Sagan) krijgen een parcours op maat voorgeschoteld. Tot en met 2024 zal Luik tijdens zowel de mannen- als vrouwenwedstrijd als aankomstplaats blijven fungeren

Luik-Bastenaken-Luik 2019

De 105e editie van Luik-Bastenaken-Luik vindt op 28 april plaats. In totaal staan er 11 hellingen op het menu. Vorig jaar werd de klassieker gewonnen door Bob Jungels. Wout Poels schreef de koers in 2016 op zijn naam. Eerder vandaag werden de wildcards uitgedeeld. Roompot-Charles greep naast een invitatie.

Hellingen:
1. Côte de la Roche-en-Ardenne
2. Côte de Saint-Roch
3. Côte de Mont-le-Sole
4. Côte de Wanne
5. Stockeu
6. Côte de Haute-Levée
7. Col du Rosier
8. Col du Maquisard
9. Col de la Redoute
10. Côte des Forges
11. Côte de la Roche-aux-Faucons

Share this post