Komt de Tour de France weer naar Rotterdam?

Komt de Tour de France weer naar Rotterdam?

Als het aan wethouder Sven de Lange ligt wel. Rotterdam moet in 2023, 2024 of 2025 als startplaats fungeren. In 2010 ging de Tour al in Rotterdam van start en 5 jaar later doorkruiste het Tourpeloton de havenstad op weg naar Zeeland.

Rotterdam demarreert

De stad werkt onder de naam ‘Rotterdam demarreert’ aan een plan om de Tour naar Rotterdam te halen.  In 2010 was de hele stad – en van ver daarbuiten – uitgelopen om naar renners als Fabian Cancellara en Lance Armstrong te kijken. Destijds werd La Grande Boucle met een proloog over onder andere de Erasmusbrug en Willemsbrug op gang geschoten. “Iedereen kent nog de beelden van 2010 over de Erasmusbrug. Die moet sowieso weer in het parcours”, zegt De Lange.

Niet alleen De Zwaan moet in het parcours, ook het vernieuwde Rotterdam-Zuid moet onder de aandacht gebracht worden. Als er een nieuwe Kuip wordt gebouwd, zal dat ongetwijfeld een hoogtepunt op de route zijn. “Ik voel zelf dat Rotterdam naar de Tour snakt. Er zijn veel mensen die naar mij zijn toegekomen met de vraag: Wanneer krijgen we weer een groot wielerevenement?”

Geld gezocht

Volgens De Lange bedroegen de kosten in 2010 zo’n 10 miljoen euro, maar leverde het 30 miljoen euro op. “Het gaat alleen maar duurder worden. Maar ik geloof dat wij er ook voor kunnen zorgen dat die inkomsten een stuk hoger worden”, zegt hij tegen RTV Rijnmond. Mocht de Tour weer naar Nederland komen, zal het de zevende keer zijn dat de Tour in ons land start. Binnenkort stapt de stad naar de ASO om de wensen kenbaar te maken. Via sponsoren hoopt men voldoende geld bijeen te sprokkelen om het daadwerkelijk te organiseren.

Share this post