‘Karsten Kroon bekent dopinggebruik’

‘Karsten Kroon bekent dopinggebruik’

Een opvallend verhaal vanmorgen in het Algemeen Dagblad. Karsten Kroon gaf ongeveer een jaar geleden toe dat hij in zijn carrière doping heeft gebruikt, maar trok die bekentenis later weer in; hij wilde het niet delen met de rest van de wereld. Thijs Zonneveld schrijft in de krant over zijn afwegingen om Kroon’s bekentenis alsnog op papier te zetten.

Karsten Kroon

Kroon werd gevraagd om voor de Giro d’Italia van 2017 als analyticus bij het AD aan de slag te gaan. Volgens Zonneveld klopte alles om hem te contracteren: Kroon is een vlotte prater, won een Touretappe en heeft een uitgesproken mening. Echter, de nummer twee uit de Amstel Gold Race werd in 2004 door de UCI gewaarschuwd vanwege afwijkende bloedwaarden. Zonneveld vroeg in een telefoongesprek op de man af of de oud-renner van onder andere CSC en Rabobank doping heeft gebruikt. Kroon bekende en zou zijn verhaal na het wielerseizoen willen doen, zodat hij de huidige generatie wielrenners niet zou belasten met zijn verleden. Voor het AD was dat prima.

Kroon zou voor de Giro van 2017 bekennen en er na het seizoen uitgebreider op terug komen. Alleen, dat gebeurde niet. Kroon ging wegens persoonlijke omstandigheden niet in zee met het AD en de bekentenis bleef liggen. Na het seizoen kwam hij terug op zijn eerdere bekentenis en gaf hij aan niet meer open kaart te willen spelen. “Dat verraste me. Ik vroeg hem wat hij van mij verwachtte, als journalist. Zwijgen? Wat volgde was een mailwisseling waarin we gedachten uitwisselden over de impact van zijn bekentenis op de huidige generatie en over de journalistieke relevantie. We kwamen niet meer op dezelfde lijn”, schrijft Zonneveld.

Karsten Kroon 2014

Zwijgcultuur doorbreken

Zonneveld vindt het ‘persoonlijk onzuiver’ dat Kroon zijn dopinggebruik heeft bevestigd in het kader van een mogelijk betaalde klus, en er later niets meer van zijn afspraak terecht is gekomen om zelf naar buiten te treden over zijn verleden. “Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zélf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn.”

Wat volgde was een mailwisseling. Kroon eiste niets, maar vroeg zich wel af wat de meerwaarde zou zijn om zijn verhaal te publiceren. ‘Alweer een oud-renners die doping heeft gebruikt’. Zonneveld vindt het relevant om zijn bekentenis te plaatsen. “Moet zijn dopinggebruik in de krant? Ik denk van wel. Als zijn dopinggebruik de krant niet haalt, wiens dopinggebruik dan wel? Wat ons betreft krijgt niemand een uitzonderingspositie, ook Karsten Kroon niet.” En dus is het verhaal van Kroon alsnog naar buiten gekomen. Kroon, die werkzaam is als commentator bij Eurosport, heeft volgens het AD gekozen om niet te reageren op het artikel.

Hele verhaal staat hier.

The post ‘Karsten Kroon bekent dopinggebruik’ appeared first on Fiets.nl – Race en MTB website.

Share this post