Jungels wint verrassend Luik-Bastenaken-Luik

Jungels wint verrassend Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik 2018 heeft een verrassende winnaar opgeleverd: Bob Jungels. De Luxemburger vertrok met nog twintig kilometer te rijden uit het uitgedunde peloton en bleef de achtervolgende groep heel knap voor. Michael Woods en Romain Bardet vergezelden Jungels op het podium.

Rustig koersverloop

Het koersverloop was niet bijster interessant. Een groep van negen ging op avontuur en kreeg een vrijgeleide van het peloton, waarna Jérôme Baugnies als enige overbleef en op 22 kilometer van het einde werd teruggepakt door een nagenoeg complete groep. Philippe Gilbert gooide als eerste favoriet wat olie op het vuur door te demarreren op de Roche-aux-Faucons. Tom Dumoulin reageerde, maar zag Sergio Henao de oversteek maken en er direct overheen gaan. Op de uitloper sloten ook de andere favorieten aan en ontstond er een groepje van vijftien man achter de hardrijder Bob Jungels, die was weggeglipt.

Jungels pakte twintig seconden voorsprong. Julian Alaphilippe deed afstopwerk en zorgde ervoor dat de voorsprong van zijn ploeggenoot opliep tot een halve minuut. Tim Wellens en Daniel Martin probeerden de oversteek te maken, maar geraakten niet weg. Dat was voor Alejandro Valverde het signaal om het zelf maar op te lossen, maar ook hij reed niet weg. De samenwerking in de achtervolgende groep was verre van ideaal en Jungels begon met een voorsprong van vijftig seconden aan de laatste hindernis van de dag: de Roche-Aux-Faucons. Op die klim gebeurde er van alles en werd de achterstand op Jungels verkleind tot slechts vijftien seconden. Het was Alaphilippe zelf die vanuit de achtervolgende groep versnelde en Davide Formolo meekreeg, maar tot Jungels kwamen ze niet.

Zege voor Jungels

Richting de steile slotkilometer had Jungels zijn voorsprong alweer uitgebouwd tot een halve minuut en kwam hij niet meer in de problemen. Zodoende bezorgde hij Quick-Step alweer een overwinning in een klassieker en tekende hij zelf voor zijn mooiste overwinning uit zijn carrière, al won hij in 2017 ook een rit in de Giro d’Italia. Michael Woods won ten koste van Romain Bardet de sprint om de tweede plaats. Alaphilippe finishte als vierde, topfavoriet Alejandro Valverde werd dertiende.

Anna van der Breggen 2018

Lees ook

Van der Breggen onverslaanbaar in Luik-Bastenaken-Luik

Sam Oomen finishte op de dertiende plaats als beste Nederlander en deed het daarmee twee plaatsen beter dan Tom Dumoulin, die tussen Luik en Bastenaken zijn rentree in wedstrijdverband maakte na een lange trainingsstage. Over minder dan twee weken gaat hij als titelverdediger van start in de Giro.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2018:

1. Bob Jungels (Quick-Step) 6:24:44 uur
2. Michael Woods (EF Education First) + 37 seconden
3. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) ,,
4. Julian Alaphilippe (Quick-Step) + 39 seconden
5. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
6. Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) ,,
7. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) ,,
8. Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) ,,
9. Sergio Henao (Sky) ,,
10. Jakob Fuglsang (Astana) ,,

The post Jungels wint verrassend Luik-Bastenaken-Luik appeared first on Fiets.nl – Race en MTB website.

Share this post