Jakobsen sprint in Ede naar Nederlandse titel

Jakobsen sprint in Ede naar Nederlandse titel

Het NK wielrennen is gewonnen door Fabio Jakobsen. De eenling van Deceuninck-Quick-Step was in een massasprint de snelste. Danny van Poppel eindigde als tweede, maar werd wegens ‘onreglementair sprinten’ uit de uitslag geschrapt. Hierdoor schuift Moreno Hofland op naar de tweede plaats en eindigt Bas van der Kooij als derde.

Veel afwezigen

Om 12:05 uur werden de deelnemers – zonder de Nederlandse smaakmakers Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Dylan Groenewegen en titelverdediger Mathieu van der Poel – weggeschoten voor een wedstrijd over negen rondjes van 25,2 kilometer. Al snel ontstond er een kopgroep van negen, met daarin meerdere outsiders voor de winst. Jumbo-Visma stuurde Jos van Emden en Koen Bouwman mee. Oscar Riesebeek en Elmar Reinders vertegenwoordigden Roompot-Charles, terwijl ook Raymond Kreder (Ukyo), Adriaan Janssen (Monkey Town), Thijs de Lange (Metec-TKH), Luuc Bugter (BEAT) en Arne Peters (Alecto) meezaten. De negen leiders reden een maximale voorsprong van zo’n tien minuten bijeen, maar mede door het controlerende werk van Sunweb groeide het verschil niet.

De samenwerking voorin was in de slotfase van de wedstrijd ver te zoeken. Reinders profiteerde en reed in de laatste tien kilometer weg. In het peloton bemoeiden alleen Sebastian Langeveld (EF Education First) en Roy Curvers (Sunweb) zich met de achtervolging, waardoor Reinders even mocht dromen van het rood-wit-blauw. In de slotkilometers namen de mannen van Jumbo-Visma het over en reden ze het gat met de eenzame koploper in één ruk dicht.

Elmar Reinders 2019
Elmar Reinders werd als laatste aanvaller gegrepen.

In de smalle laatste kilometer werd een massasprint voorbereid. Danny van Poppel ging van ver aan, maar het was Jakobsen die als eerste zijn voorwiel over de streep drukte. Zonder enige hulp van ploeggenoten schreef hij de Nederlandse wegtitel op zijn naam en volgt hij Mathieu van der Poel op. Van Poppel werd tweede, maar werd net voor de podiumceremonie gedeclasseerd. Hofland eindigt als tweede, Bas van der Kooij derde.

Winnaars overige landen:
– Tim Merlier (België)
– Warren Barguil (Frankrijk)

– Alejandro Valverde (Spanje)
– Davide Formolo (Italië)
– Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe)
– Ben Swift (Groot-Brittannië)
– Juraj Sagan (Slowakije)
– Sam Bennett (Ierland)

Share this post