Groenewegen met banddikte geklopt door Bennett

Groenewegen met banddikte geklopt door Bennett

De derde etappe in de BinckBank Tour is opnieuw op een massasprint uitgedraaid. Na bestuderen van de finishfoto werd Sam Bennett in Aalter aangewezen als winnaar. Dat ging ten koste van Dylan Groenewegen, die na twee mindere dagen wel een sterke indruk maakte.

Weer een sprint

Opnieuw beloofde het een sprintetappe te worden. Roompot-Charles liet zich in de beginfase veelvuldig van voren zien, maar een aanvalspoging van Jan-Willem van Schip draaide op niets uit. Het peloton liet niet zomaar renners rijden, waardoor het lang wachten was op de definitieve aanval van de dag. Na een poging van Stijn Steels kreeg hij Guillaume Van Keirsbulck (CCC) en Harry Tanfield (Katusha-Alpecin) met zich mee en was eindelijk de kopgroep gevormd. Lange tijd reden ze aan de leiding, maar tot de slotkilometers haalden ze het niet. Met nog vier kilometer op de teller werden ze gegrepen.

Jumbo-Visma had de koers stevig in handen. Jos van Emden, Paul Martens en Timo Roosen waren vaak op kop van het peloton te vinden. Het vertrouwen in Groenewegen na twee mindere dagen was dus onverminderd groot. In de slotkilometer was Groenewegen echter zijn ploeggenoten kwijt en moest hij het in de bochtige slotmeters zelf oplossen. Hij koos het wiel van Jasper Philipsen en dat bleek het juiste te zijn. De Belg van UAE Emirates trok van ver aan en fungeerde als ideale lead-out voor Groenewegen.

Finishfoto

Groenewegen kwam op tijd uit zijn wiel en mocht heel even dromen van etappewinst, maar toen kwam in extremis nog Bennett aan zijn linkerzijde voorbij steken. De Ier drukte zijn wiel net iets eerder dan Groenewegen over de meet en tekende voor zijn derde ritzege op rij. Een unicum, want nog nooit deed iemand dat de Ier voor in de voorheen Eneco Tour. Na bestudering van de finishfoto werd de Ier als winnaar aangewezen, al was het verschil niet meer dan een banddikte. Philipsen werd derde.

Donderdag gaat er naar alle waarschijnlijkheid niet massaal gesprint worden en zou Bennett zijn leiderstrui zomaar kwijt kunnen raken. De 96,2 kilometer tellende etappe is niet lang, maar gaat wel door de Ardennen. Start en finish is gelegen in Houffalize.

Dylan Groenewegen en Sam Bennett 2019

Share this post