Fuglsang wint natte en barre editie van Luik-Bastenaken-Luik

Fuglsang wint natte en barre editie van Luik-Bastenaken-Luik

Jakob Fuglsang heeft de 105de editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Deen reed op de laatste helling van het vernieuwde parcours weg en werd niet meer teruggezien. Het is voor Fuglsang zijn derde keer op het podium in drie heuvelklassiekers.

Eindelijk raak

Fuglsang was samen met Julian Alaphilippe de topfavoriet. Samen reden ze in de Amstel Gold Race aan de leiding toen ze in extremis werden voorbijgesneld door Mathieu van der Poel. Fuglsang finishte als derde, maar er zat meer in. In de Waalse Pijl was Fuglsang opnieuw dicht bij de overwinning, maar stuitte hij op Alaphilippe.

Vandaag was alles anders. Na een slopende koers met opgaves van Alejandro Valverde, Daniel Martin en Robert Gesink (gevallen) gebeurde er lange tijd niets. Deceuninck-Quick-Step had alles onder controle, maar zag Philippe Gilbert op La Redoute in moeilijkheden komen. Ook Alaphilippe leek het op de voorlaatste klim lastig te hebben, maar dat was schijn.

Nieuwe finale

Op de allerlaatste helling, de Côte de Roche-aux-Faucons, versnelde Fuglsang. Davide Formolo en Mike Woods konden in eerste instantie volgen, maar hadden geen antwoord op het beulswerk van Fuglsang. De Deen reed met nog twaalf kilometer te gaan weg en gaf zijn voorsprong van 25 seconden niet meer weg. Met een paar kilometer te gaan verloor hij nog bijna zijn controle over zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets, maar bleef Fuglsang wonder boven wonder overeind.

Na 256 loodzware kilometers mocht Fuglsang het zegegebaar maken. Formolo finishte net voor de achtervolgende groep als tweede. Wout Poels finishte verdienstelijk als tiende.


Jakob Fuglsang in de aanval.

Update: voor Robert Gesink is er slecht nieuws. Bij zijn val heeft hij zowel zijn sleutelbeen als bekken gebroken. Hierdoor mist hij de Giro d’Italia.

Share this post