Fuglsang wint bergetappe, Movistar kent slechte dag

Fuglsang wint bergetappe, Movistar kent slechte dag

De zestiende etappe in de Vuelta is gewonnen door Jakob Fuglsang. De Deen maakte deel uit van een vroege vlucht en reed op de slotklim alleen weg. Na een solo van zo’n vijf kilometer bleef hij Tao Geoghan Hart met een halve minuut voor. Movistar beleefde een mindere dag. Nairo Quintana moest al vroeg passen en Alejandro Valverde verloor ook veel tijd op zijn concurrenten.

Vroege vlucht

Opnieuw reed er een grote kopgroep weg, ditmaal zonder Nederlanders. De groep van zo’n twintig man groot begon met een voorsprong van negen minuten aan de 17,8 kilometer lange slotklim à 6,8 procent. De groep was al uitgedund en na een versnelling van Luis Léon Sanchez bleven alleen zijn ploegmaat Jakob Fuglsang, Tao Geoghan Hart, James Knox en Gianluca Brambilla over. De Italiaan kon als enige reageren op een demarrage van Fuglsang, waarna de Deen er alleen vandoor ging. Na iets meer dan vier uur koersen bleef hij Geoghan Hart met bijna een halve minuut voor en boekte hij zijn eerste etappezege in een grote ronde. Sanchez werd derde.

Waar Astana het voorin volledig voor het zeggen had, namen de Kazakken ook in het peloton het heft in handen. Miguel Angel Lopez ging als eerste klassementsman aan en kreeg de andere topfavorieten met zich mee. Alleen Nairo Quintana en Wilco Kelderman ontbraken.

Op de zoveelste aanval van Lopez moest Valverde passen. Marc Soler, die eerder nog vooruit werd gestuurd door de 39-jarige renner, wachtte zijn landgenoot op. Op dat moment reden Lopez en Pogacar weer weg en maakte Roglic even later de aansluiting. Op zes minuten van de ritwinnaar kwamen ze met zijn drieën boven. Daarna was het wachten op Valverde, die uiteindelijk 21 seconden prijsgaf. Quintana gaf zelfs meer dan twee minuten toe en zakt in het klassement naar de zesde plaats. Hij is gepasseerd door Rafal Majka.

Kelderman deed het iets beter en finishte in het gezelschap van Nicolas Edet, die een plaats voor de Nederlander staat in het klassement. Na zestien etappes is de Sunweb-kopman terug te vinden op de achtste plaats.

Dinsdag wacht voor de renners een rustdag.

Share this post