Evenepoel wint ook EK tijdrijden bij de profs, bijrol Nederlanders

Evenepoel wint ook EK tijdrijden bij de profs, bijrol Nederlanders

Vijf dagen na zijn fenomenale overwinning in de Clásica San Sebastián heeft Remco Evenepoel ook toegeslagen op het EK tijdrijden. De Belg was op het 22,4 kilometer lange parcours in Alkmaar veel sneller dan ploegmaat Kasper Asgreen en Edoardo Affini. Jos van Emden greep naast een podiumplek.

Spannende strijd?

Op voorhand waren er vier grote favorieten: Evenepoel, Asgreen, Lampaert en Van Emden. Asgreen zette de eerste richttijd neer, maar daar dook Evenepoel met 9 seconden onder. Op de finishstreep had hij zijn voorsprong zelfs verder uitgebouwd en dook hij 18 tellen onder de tijd van zijn ploeggenoot. Het was vooral wachten op Lampaert en Van Emden, die als laatste van start gingen.

Bij het tussenpunt kwam niemand in de buurt van Evenepoel. Alex Dowsett, Lampaert en Stefan Küng gaven allemaal veertien tellen prijs en Van Emden verloor zelfs 20 seconden. De Nederlander slaagde er niet in om op het podium te eindigen. Ook Küng en Dowsett kwamen tekort voor het podium. Het was wachten op Lampaert, die als enige nog de tijd van zijn landgenoot kon verbeteren. Zonder succes: de tijd van Evenepoel was onhaalbaar. Een jaar na zijn overwinning bij de junioren (!) greep hij ook de macht bij de profs.

Jos van Emden 2019
Jos van Emden speelde een bijrol.

Edoardo Affini dacht telkens zijn plek op de hot-seat te moeten vertalen, maar Küng (zelfde tijd), Dowsett (+ 1 seconde), Filippo Ganna (+ 2 seconden) en Yves Lampaert (+ 8 seconden) kwamen allemaal net niet aan zijn tijd. Van Emden eindigde uiteindelijk als achtste, Sebastian Langeveld werd tiende.

‘Ongelooflijk’

“Het is ongelooflijk. Zaterdag nog San Sebastián en nu het EK tijdrijden. Ik wilde het persé winnen voor Bjorg. Dit is niet mijn overwinning, maar een overwinning voor Bjorg en Stef”, doelt Evenepoel op zijn leeftijdsgenoot Stef Loos, die ook veel te vroeg kwam te overlijden.

Podium
Goud: Remco Evenepoel
Zilver: Kasper Asgreen
Brons: Edoardo Affini

Share this post