EK wielrennen 2018: Trentin blijft Van der Poel voor

EK wielrennen 2018: Trentin blijft Van der Poel voor

De derde editie van het EK wegwielrennen is gewonnen door Matteo Trentin. In het natte Glasgow was de Italiaan in een sprint van een kopgroep van zes net iets sneller dan Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. Trentin volgt Alexander Kristoff op.

Vroege opgave Sagan

Op voorhand was Peter Sagan dé topfavoriet, maar het liep zondag niet volgens plan bij de Slowaak. De Europees wegkampioen van 2016 kwam al vroeg in de problemen en gaf met nog zo’n 80 kilometer te gaan op. Tot dat moment gebeurde er niet heel veel (een kopgroep van zeven reed voorop), maar daarna brak de koers los en waren vooral de Belgen, Italianen en Duitsers heel actief.

Met iets meer dan drie van de zestien rondjes te gaan werd de definitieve kopgroep gevormd. Nederland was met Maurits Lammertink en Mathieu van der Poel goed vertegenwoordigd, maar ook Wout Van Aert, Xandro Meurisse (België), Matteo Trentin, Davide Cimolai (Italië), Pierre-Luc Perichon (Frankrijk), Jésus Herrada (Spanje), Michael Albasini (Zwitserland), Nico Denz (Duitsland) en de verrassing Emile Liepins (Letland) zaten mee. Het peloton reageerde eigenlijk niet, waardoor de tien renners (Liepins viel door een lekke band terug) binnen no-time drie minuten voorsprong te pakken had.

Val van Lammertink

Door een schuiver van Lammertink in de slotronde werd de kopgroep gehalveerd. Van der Poel, Van Aert, Herrada en het Italiaanse duo Trentin en Cimolai zaten aan de goede kant van de streep; zij bleven overeind. Ondanks een aanval van Cimolai bleven de vijf bij elkaar en kregen ze net voor de slotkilometer nog gezelschap van Meurisse. De Belg trok de sprint aan, waarna de Italianen het overnamen. Cimolai trok de spurt aan voor Trentin, bij wie Van der Poel in het wiel zat. Van der Poel reageerde iets te laat op een versnelling van Trentin en raakte de arm van Van Aert, maar finishte toch nog als tweede achter de Italiaan. Van Aert veroverde het brons.

Uitslag EK wielrennen 2018:

1. Matteo Trentin (Italië) 5:50:02 uur
2. Mathieu van der Poel (Nederland) ,,
3. Wout Van Aert (België),,
4. Jésus Herrada (Spanje) ,,
5. Davide Cimolai (Italië) ,,
6. Xandro Meurisse (België) + 7 seconden
7. Michael Albasini + 25 seconden
8. Pierre-Luc Périchon (Frankrijk) ,,
9. Nico Denz (Duitsland) ,,
10. Maurits Lammertink (Nederland) + 2:15 minuten

Share this post