EK wegwielrennen definitief in Alkmaar

EK wegwielrennen definitief in Alkmaar

Het EK wielrennen op de weg vindt dit jaar plaats in Alkmaar. De Europese wielerbond UEC heeft de titelstrijd definitief toegewezen aan de Noord-Hollandse stad. Van 7 tot 11 augustus vindt het EK plaats.

EK naar Alkmaar

In eerste instantie zou de Franse stad Annecy het EK organiseren. Annecy trok zich echter terug in verband met de verwachte drukte van het wielerevenement in combinatie met vakantiegangers. Alkmaar stelde zich kandidaat en kreeg maandag het kampioenschap definitief toegewezen. Het kost de kaasstad ongeveer een miljoen euro om het EK te mogen organiseren.

‘Goed voor de economie van Alkmaar’

“Alkmaar en omgeving worden hiermee op de kaart gezet en dat is goed voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland”, zegt wethouder Pieter Dijkman in een reactie. Ook EK-ambassadeurs Laurens ten Dam (die in zijn podcast al de toewijzing bekend maakte) en Niki Terpstra zijn tevreden. “Wij zijn supertrots met de EK in Alkmaar. We zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten”, aldus Ten Dam.

Mixed team relay

De Europese kampioenschappen tellen dertien onderdelen. Naast een weg- en tijdrit voor mannen, vrouwen, beloften en junioren staat er ook een ‘mixed team relay’ op het programma. Dat onderdeel, een aflossingskoers met mannen en vrouwen, vervangt de ploegentijdrit.

Het EK wegwielrennen werd in 2016 voor de eerste keer ook georganiseerd voor profs. Peter Sagan won destijds, waarna ook Alexander Kristoff (2017) en Matteo Trentin (2018) zegevierden. Trentin versloeg in Glasgow Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Bij de vrouwen wonnen Anna van der Breggen (2016), Marianne Vos (2017) en Marta Bastianelli (2018).

Share this post