Dumoulin en Van der Breggen vallen in de prijzen

Dumoulin en Van der Breggen vallen in de prijzen

Tom Dumoulin en Anna van der Breggen zijn maandagavond in ‘s-Hertogenbosch uitgeroepen tot Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Dumoulin was vanwege ziekte niet aanwezig in Noord-Brabant en kon daarom de Gerrit Schulte Trofee niet persoonlijk in ontvangst nemen.

‘Een beetje onverwacht’

Voor Dumoulin, die dit jaar tweede werd in zowel de Giro als de Tour, is het de vijfde keer dat hij wordt uitgeroepen tot Wielrenner van het Jaar. Helemaal verwacht kwam de eretitel niet, zo liet Dumoulin door middel van een videoboodschap aan de zaal weten. “Ik vind het een beetje onverwacht, zeker met de concurrentie met Mathieu van der Poel, die alles wint in alle disciplines, en Niki Terpstra die de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen”, aldus de Limburger.

Sunweb-manager Iwan Spekenbrink nam de trofee in ontvangst. Hem werd gevraagd of al bekend is of Dumoulin in 2019 meedoet aan de Giro of de Tour. De beslissing is bijna genomen, binnen twee weken weken is het definitief en weten we snel waar Dumoulin zich volgend jaar op focust.

Vier keer raak voor Van der Breggen

Bij de vrouwen ging het om de Keetie van Oosten-Hage Trofee tussen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Van der Breggen won in 2018 grote koersen als de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de WK wegwedstrijd en werd door de jury terecht uitgeroepen tot winnares. “Het was een jaar waarin heel veel lukte. Het is geweldig dat ik volgend jaar in die trui mag rijden”, doelt ze op de regenboogtrui. Voor Van der Breggen is het alweer de vierde keer dat ze is uitgeroepen tot Wielrenster van het Jaar. Daarvoor was Marianne Vos van 2006 tot en met 2014 onklopbaar in de verkiezing.

Anna van der Breggen 2018

Van der Breggen is samen met Van Vleuten ook nog in de race voor de eretitel Sportvrouw van het Jaar, georganiseerd door de NOC*NSF. Ze greep maandagavond dus naast de ‘winst’, maar ging toch met een goed gevoel naar huis. Op het podium werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Een enorme vechter en iemand die nooit opgeeft”, zei minister Bruins.

Lavreysen het grootste talent

Harrie Lavreysen werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De 21-jarige renner maakt furore op de baan en maakte dit jaar deel uit van de teamsprint-ploeg waarmee hij wereld- en Europees kampioen werd.

Share this post