Dolgelukkige Van der Poel: ‘Ben maar begonnen te sprinten’

Dolgelukkige Van der Poel: ‘Ben maar begonnen te sprinten’

Mathieu van der Poel schreef zondagmiddag geschiedenis. Op ongekende wijze zorgde hij sinds achttien jaar weer voor een Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race. “Ik kan het niet geloven. Ik besef het nog niet, ongelooflijk”, zei hij direct na de finish tegen het ANP.

‘Ik kan het niet geloven’

Jakob Fuglsang en Julian Alaphilippe leken het samen uit te gaan maken. Plots kregen ze in de slotkilometer gezelschap van achtervolger Michal Kwiatkowski en reed ook Mathieu van der Poel in één lange sprint naar de leiders toe. Hij sprintte iedereen uit het wiel en zette Berg en Terblijt op stelten. “Ik dacht dat ze weg waren”, blikt hij terug. “Op 400 meter van de streep ben ik maar begonnen te sprinten.”

Mathieu van der Poel 2019

Lees ook

Van der Poel zorgt voor geweldige stunt en wint de Amstel Gold Race

Op de Gulperberg, met nog meer dan veertig kilometer te gaan, liet Van der Poel zich voor de eerste maal zien. Hij kreeg Gorka Izagirre mee, maar die nam nauwelijks over. Hij liet zich terugzakken reed vervolgens een defensieve koers. “Wij hebben hem niks toegeschreeuwd”, zegt ploegleider Michel Cornelisse. “Hij krijgt bij ons alle vrijheid. Dat hij zich zo herstelt en de achtervolging leidt is grote klasse. Ik denk dat het vanavond een groot feest wordt”, aldus Cornelisse.

Mathieu van der Poel 2019
Mathieu van der Poel kan het niet geloven: hij wint de Amstel Gold Race.

Share this post