Dennis pakt tijdritgoud, voor Dumoulin rest zilver

Dennis pakt tijdritgoud, voor Dumoulin rest zilver

Rohan Dennis heeft met overmacht het WK tijdrijden gewonnen. De Australiër was in Innsbruck meer dan een minuut sneller dan de rest en is de verdiende opvolger van Tom Dumoulin. De Nederlander pakte met slechts een halve seconde voorsprong op Victor Campenaerts het zilver.

Met Wilco Kelderman, Jos van Emden en Tom Dumoulin was Nederland met drie renners vertegenwoordigd. Een echte verrassing tussen de vroege starters zat er niet, al had Martin Toft Madsen lange tijd de snelste eindtijd in handen. De Deen werd uiteindelijk tiende.

Geen maat op Dennis

De tijdrit begon met tientallen kilometers vlakte waardoor renners met grote motoren als Tony Martin en Vasil Kiryienka bij het eerste tussenpunt mee leken te doen voor de overwinning. Bij het tweede tussenpunt op de top van de vijf kilometer lange klim met gemiddeld stijgingspercentage van 7,1% waren zij van het voorplan verdwenen. Bij het eerste tussenpunt was al duidelijk dat Rohan Dennis over superbenen beschikte. Hij was acht tellen sneller dan Dumoulin en bouwde zijn voorsprong in aanloop naar de klim alleen maar verder uit.

Dumoulin beschikt normaliter over betere klimbenen, maar op de lastige berg kon hij niet inlopen op Dennis en gaf hij bij het tussenpunt liefst een minuut toe. Outsider Campenaerts kwam op 1:12 minuut boven en mengde zich in het strijd om het zilver, want het goud was al vergeven.

Strijd om het zilver

Dennis bleef overeind en raffelde de 52,1 kilometer in 1:03:02 uur af. Het was alleen nog wachten op Dumoulin, die onder de 1:04:24 uur van Campenaerts moest duiken om het zilver veilig te stellen. Met minder dan een halve seconde slaagde de Nederlander daar net in en moest hij net als in de Giro en de Tour genoegen nemen met de tweede plek. Campenaerts pakte het brons.

“Het liep voor geen meter”, zei Dumoulin na afloop tegen de NOS. “Ik zat totaal mislukt op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Dennis was in topvorm. Dan kan ik hem alleen verslaan als het parcours me ligt, dat deed het wel, en als ik in topvorm ben. Dat had ik vandaag niet.” Vrede met zilver heeft hij niet. “Nee, ik heb niet mijn goede niveau gehaald en dan kan ik niet tevreden zijn.”

Rohan Dennis 2018

Tom Dumoulin 2018

Victor Campenaerts 2018

Share this post