Deceuninck-Quick-Step en Keisse middelpunt van wielerrel

Deceuninck-Quick-Step en Keisse middelpunt van wielerrel

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: het wielerseizoen is weer begonnen. De renners van Deceuninck-Quick-Step rijden in Argentinië hun eerste wedstrijdmeters van 2019 en doen het daar aardig. De sportieve prestaties worden echter overschaduwd door een enorme rel.

Foto van Keisse

Enkele dagen geleden werd een foto de wereld ingeslingerd waarop Iljo Keisse met enkele ploeggenoten poseert met een serveerster. Keisse staat in een seksuele pose achter de vrouw, die daar niet om kon lachen. “Ik vroeg alleen maar om een foto, ze respecteerden mij niet”, zei ze tegen Argentijnse media. Ze diende een klacht in bij de organisatie van de Ronde van San Juan. Keisse bood zijn excuses aan, maar dat was volgens de organisatie te laat: hij werd uit koers gezet.


De bewuste foto waarop Keisse achter de serveerster staat.

De ploeg van Keisse was gevraagd om voor de derde etappe zelf met maatregelen te komen, maar daar had Deceuninck-Quick-Step – met ploegbaas Patrick Lefevere voorop – zich niks van aangetrokken. Keisse startte, maar werd later op de dag toch door de organisatie uit de wedstrijd gehaald. De plaatselijke rechter had de vrouw daarnaast nog haar gelijk gegeven, waarop Keisse beboet werd met €70. “Het moet afgelopen zijn met seksistische grapjes en macho-gedrag, vrouwen moeten rustig en ongestoord over straat kunnen lopen”, aldus de rechter.

Geen podiumceremonie

Na afloop van de vierde etappe weigerden de renners van Deceuninck-Quick-Step om het podium te betreden. Klassementsleider Julian Alaphilippe, Alvaro Hodeg (3de in de daguitslag) en Remco Evenepoel (leider jongerenklassement) kwamen allemaal niet opdagen en spraken niet met de pers. “Zij voelen zich er niet prettig bij om in de aandacht te treden”, zei de persman. De organisatie was onverbiddelijk: €438 boete per persoon en UCI-puntenmindering voor Alaphilippe en Hodeg.


‘Die vrouw zal wel geld willen, zeker?’ vraagt Lefevere zich af.

Dat is nog niet alles, want Lefevere, die eerder dreigde om zijn ploeg uit koers te halen, en de vader van Iljo Keissen lieten zich ook nog uit. “Zij staat suggestief met haar kont naar achteren”, vindt de vader van Iljo Keisse. Wie zegt er dat Iljo geen klacht moet indienen tegen haar?” Lefevere voegt daar aan toe: “Hij heeft al €70 boete betaald en de politie heeft de zaak gesloten. Die vrouw zal wel geld willen, zeker?”

Reactie Deceuninck en Specialized

Die laatste opmerking valt bij sponsoren Deceuninck en Specialized in het verkeerde keelgat. “Dit mag niet meer gebeuren, wij gaan hierover in gesprek”, zegt Deceuninck. Specialized komt ook met een reactie op een Twitteraar die vraagt wat het bedrijf vindt van de uitspraken van Lefevere. “Zijn uitspraak past niet bij onze waarden”, reageert Specialized. Later komt Specialized nog met een uitgebreidere verklaring waarin het vertelt dat iedereen met respect behandeld moet worden en dat ze hopen dat de renners en ploegleiding van Deceuninck-Quick-Step hebben geleerd van de situatie.”


Deceuninck-Quick-Step komt al de hele week in het nieuws. Eerst positief door Evenepoel, nu minder positief..

Enigszins aan de late kant heeft Lefevere in de nacht van donderdag op vrijdag zijn excuses aangeboden voor het voorval. “Het team wil zich oprecht excuseren voor de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Eerst en vooral aan de vrouw die betrokken was in dit spijtige incident, maar ook aan alle vrouwen, fans en sponsors”, laat de ploeg weten. “Als team zijn we ons ervan bewust dat het belangrijk is dat we onze renners opvoeden en hen tegenover iedereen respect laten tonen. We trekken onze lessen uit deze gebeurtenissen en zullen daarom specifieke gedragstrainingen invoeren voor al onze renners en leden van de staf, met als doel dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen.”

Wordt vervolgd..

Share this post