De 5 mooiste Nederlandse overwinningen (v) van 2019

De 5 mooiste Nederlandse overwinningen (v) van 2019

Het einde van 2019 nadert, dus is het tijd om terug te blikken op het afgelopen wielerseizoen. Wat vrouwenwielrennen betreft staat Nederland al jaren aan de top, maar wat waren nou de mooiste overwinningen? Wij hebben ze verzameld!

5. Fiona Kolbinger, Transcontinental

Op vijf hebben we Fiona Kolbinger gezet. Fiona wie? De insiders weten misschien wel wat Fiona Kolbinger heeft gepresteerd, maar bij het grote publiek is ze minder bekend. Kolbinger won dit jaar de Transcontinental, de bekendste non-stop race ter wereld van Bulgarije naar Frankrijk. In haar eerste ultra-endurance race liet ze al haar (vooral) mannelijke concurrenten achter en won ze als eerste vrouw ooit de Transcontinental. Bijzonder knap!

4. Lorena Wiebes, NK

Op nummer vier staat Lorena Wiebes. Vorig jaar maakte ze haar profdebuut voor Parkhotel Valkenburg en dit jaar deed ze al mee om de grote prijzen. De nog maar 20-jarige renster staat bekend om haar goede sprint en liet dat op 29 juni duidelijk zien. In Ede leek het er lange tijd op dat een kopgroep met onder andere Chantal Blaak het zou halen, maar met nog tien kilometer te gaan versnelde Annemiek van Vleuten. De renster van Mitchelton-Scott maakte samen met enkele andere rensters de aansluiting met de koplopers. Het draaide op een sprint uit. Amy Pieters ging van ver aan, maar het was Wiebes die aan het langste eind trok en de titel pakte. Pieters werd tweede, Marianne Vos derde, Van Vleuten vierde en Ellen van Dijk vijfde. Een mooi rijtje namen om te verslaan.

3. Marianne Vos, Giro Rosa

De naam van Marianne Vos is gevallen. Natuurlijk heeft Nederland met Anna van der Breggen en Van Vleuten twee toppers in de gelederen, maar zij hebben nog niet bereikt wat Vos allemaal heeft bereikt. Op 32-jarige leeftijd voegde ze weer negentien overwinningen aan haar palmares toe. De CCC-renster won de Trofeo Binda en La Course, werd tweede op het NK en eindigde als zesde op het WK. Bijzonder knap, maar vooral haar zegereeksen in de Ardèche, Noorwegen en Giro Rosa waren indrukwekkend. In de Giro Rosa won ze maar liefst vier van de tien etappes. Daarmee zette ze haar totaal op 25 dagzeges in de vrouwenversie van de Giro d’Italia. Ongekend!

Marianne Vos 2019

2. Anne Terpstra, wereldbeker mountainbiken

Dankzij Mathieu van der Poel wint het profmountainbiken ook bij de gemiddelde wielervolger aan interesse. De 24-jarige alleskunner maakt het onder andere Nino Schürter ontzettend lastig en hoopt in 2020 in Tokio olympisch goud te veroveren. Er is echter nog een reden om de mountainbikesport te volgen, want de vrouwen presteren ook ijzersterk. Anne Terpstra schreef in 2019 geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw ooit een wereldbekermanche te winnen. Dat deed Terpstra in Andorra, waar ze in Vallnord Jolanda Neff wist te verslaan. Volgend jaar hebben we met Terpstra zeker een kanshebster in de geleden voor olympisch eremetaal.

1. Annemiek van Vleuten, WK
Er moest nog 105 kilometer gereden worden, maar toen vond Annemiek van Vleuten het welletjes. Een paar dagen eerder startte ze als topfavoriet aan de tijdrit, maar was Chloe Dygert iedereen te snel af en slaagde Van Vleuten er niet in om haar wereldtitel te prolongeren. Meer dan brons zat er niet in. Enkele dagen later zag de wereld er plots heel anders uit. Van Vleuten besloot om er al vroeg aan te beginnen en daarmee het ploegenspel perfect uit te spelen. Marianne Vos was immers de topfavoriete en met Anna van der Breggen had de Nederlandse equipe nog een favoriet achter de hand. Doordat Van Vleuten wegreed en Van der Breggen in de achtervolgende groep geen kopwerk deed, zat Nederland in pole position om de wereldtitel te veroveren. Van Vleuten faalde niet en rondde een waanzinnige solo succesvol af. Nog nooit maakte een vrouw zoveel indruk op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Van Vleuten is sinds 28 september 2019 niet meer de vrouw van ‘die val’, maar ook van ‘die solo’.

Annemiek van Vleuten 2019

Share this post