Campenaerts, doet-ie ’t of doet-ie ’t niet?

Campenaerts, doet-ie ’t of doet-ie ’t niet?

Dinsdagavond om 18:00 uur Nederlandse tijd begint Victor Campenaerts aan zijn werelduurrecordpoging. De Belg van Lotto-Soudal hoopt in een uur meer dan 54,526 kilometer af te leggen, die afstand legde Bradley Wiggins vier jaar geleden in Londen af.

Werelduurrecord

Aan de voorbereiding zal het in elk geval niet liggen. Al maandenlang is Campenaerts met het uurrecord bezig. In de winter trok de Belg naar Namibië om zich daar enkele weken voor te bereiden op zijn recordpoging. Namibië ligt op zo’n 1800 meter hoogte, evenveel als de wielerbaan in Aguascalientes in Mexico waar dinsdagavond de poging gaat plaatsvinden.

Dinsdag hoopt hij als 32ste renner het werelduurrecord te verbeteren. Het wordt de 238ste poging van een renner, maar de laatste jaren slaagde niemand erin om het record van Wiggins uit de boeken te rijden. Dion Beukeboom probeerde het in augustus nog, maar kwam niet verder dan 52,757. De nog maar 19-jarige Deen Mikkel Bjerg deed het een kilometer beter. Hij waagt aan het einde van dit seizoen opnieuw een poging.

Ridley_ArenaTT_Victor_Campenaerts_1

Lees ook

Op deze fietsen/" 7136 target="_self">fiets valt Campenaerts het uurrecord aan

Campenaerts is al een tijdje in Mexico en bereidt zich daar minutieus voor. “Ik kon drie weken terug ook al voorspellen hoe die laatste dagen zouden verlopen. Net dát geeft me rust en vertrouwen”, zegt hij op de site van zijn ploeg. Een dag voor zijn poging is Campenaerts vooral bezig met rusten en eten. “Op vlak van voeding ben ik toe aan carboloaden, het eten van zoveel mogelijk koolhydraten. Vetten, vezels en proteïnen zijn zo goed als geschrapt, maar ook voor een inspanning van 60 minuten moeten mijn spieren maximaal geladen zijn, dat is minstens even belangrijk dan de klassieke renners voor Parijs-Roubaix. Ik moet over een dag gespreid 10 tot 12 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht opnemen om mijn tank te vullen.”

“Het moment van de waarheid nadert. Mijn lichaam is er helemaal klaar voor. Mentaal ben ik redelijk tot zeer ontspannen door de perfecte voorbereiding. Mijn planning is minutieus. Ondertussen is mijn lichaam ook perfect aangepast aan het speciale bioritme: opstaan om 5 uur en gaan slapen om 20 uur is momenteel een makkie”, aldus Campenaerts, die dit jaar slechts één wedstrijd op de weg reed. De Tirreno-Adriatico reed hij als voorbereidingswedstrijd, en met succes: hij won de afsluitende tijdrit.

Sporza zendt de recordpoging dinsdagavond vanaf 18:00 uur Nederlandse tijd live uit.

Share this post