Bidon wegsmijten tijdens de koers? Dat is dan minimaal €176..

Bidon wegsmijten tijdens de koers? Dat is dan minimaal €176..

We hebben al een VAR (video assistent referee) in de voetbalwereld, maar ook in de wielersport is er een ‘tv-commissaris’. Volgens Het Nieuwsblad treedt de VAR vanaf dit jaar hard op tegen het weggooien van bidons. De boete varieert van €176 tot liefst €440.

Flinke geldstraf

Ongestraft je drinkfles overboord kieperen zit er dus niet meer in voor de profrenners. Op het vergrijp staat volgens de Internationale Wielerunie een boete van zo’n 200 tot 500 Zwitser Frank, omgerekend €176 tot €440. Als er op een gevaarlijke manier een bidon weg wordt gegooid, kan de boete oplopen tot €881.

Zaterdag en zondag worden de deelnemende ploegen aan de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne duidelijk ingelicht over de regelvoering omtrent het weggooien van bidons, zegt tv-commissaris Philippe Mariën. “Een bidon in de gracht gooien of afval achterlaten op de weg is niet meer van deze tijd.

Afval

“We moeten af van die hardleerse renners die overal hun afval achterlaten. We moeten af van zij die net nadat ze naast de ploegleidersauto reden, onmiddellijk erna hun bidon in de lucht gooien. WorldTour-profs hebben een voorbeeldfunctie. Met hogere geldboetes willen we sneller aan image building doen en op een verantwoorde, ecologische manier koersen”, aldus Mariën.

Er zijn speciale zones waarin renners hun afval kunnen dumpen, een zogenaamde waste zone. Voor en na de ravitaillering ligt zo’n zone, en ook op twintig kilometer van de aankomst. Een bidon rollen naar toeschouwers (er zijn veel verzamelaars die graag een bidon ontvangen) mag wel. “Zachtjes richting het publiek rollen, dat mag wel. Of afgeven aan de ploegauto natuurlijk. Een renner die vol adrenaline een halfvolle of -lege drinkbus richting publiek gooit, dat is levensgevaarlijk. Dat willen we niet meer zien.”

Share this post