Beukeboom verbetert werelduurrecord niet

Beukeboom verbetert werelduurrecord niet

Dion Beukeboom is er woensdagavond niet in geslaagd om het werelduurrecord van Bradley Wiggins uit de boeken te rijden. De Vlasman-renner zat al gauw enkele seconden boven de tussentijden van de Brit en dook daar niet meer onder. Wel verbeterde hij de afstand van Thomas Dekker met een halve kilometer en bezit hij nu het Nederlands record.

Lange voorbereiding

Beukeboom werd benaderd door een groep van bewegingswetenschappers die in hem de ideale man zagen om het werelduurrecord aan te vallen. Beukeboom geloofde er aanvankelijk niet in, maar gesteund door cijfertjes en feiten werd hij toch overtuigd. Na een intensieve voorbereidingsperiode – hij kreeg van zijn ploeg Vlasman alle vrijheid om zijn seizoen af te stemmen op de recordpoging – moest het woensdagavond in Aguascalientes gaan gebeuren.

Nadat Ton Welling zijn schoenen had schoongepoetst en Jim van den Berg de laatste puntjes op de ‘i’ had gezet, schoot Beukeboom om 21:00 uur uit zijn startblok. De 29-jarige renner reed na een kwartier nog wel onder zijn eigen schema, maar daarna raakte het schema van Wiggins verder uit zicht. Hij verloor steeds meer afstand op Wiggins, maar bleef wel tempo houden en finishte na 52.750 kilometer.

Vijfde afstand ooit

Beukeboom bezet nu de vijfde plaats op de ranglijst en is sneller dan mannen als Jens Voigt, Matthias Brändle, Rohan Dennis en Thomas Dekker.

“We hebben een geweldige voorbereiding gehad, maar ik denk niet dat dit het beste is wat ik in mij heb. Het eerste kwartier had ik alles onder controle, maar daarna niet meer. Alles wees er vooraf op dat ik het record kon verbreken, maar helaas. Ik moet nu beseffen dat het alsnog een goede prestatie is”, zei Beukeboom na afloop.

Share this post