Bernal nieuwe leider in Parijs-Nice, Lutsenko levert huzarenstukje

Bernal nieuwe leider in Parijs-Nice, Lutsenko levert huzarenstukje

Egan Bernal is de nieuwe leider in Parijs-Nice. De Colombiaan nam in de koninginnenrit de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski. In de Tirreno-Adriatico draaide de vierde etappe op een miraculeuze overwinning voor Alexey Lutsenko uit. De Kazak kwam tot twee keer toen ten val, maar won alsnog.

Vallen en opstaan

Lutsenko reed in de lastige slotfase weg uit het peloton en pakte al gauw een voorsprong van een halve minuut op een achtervolgende groep met onder anderen Primoz Roglic en Tom Dumoulin. Die groep werd ingerekend door het peloton, waarna Lutsenko zijn voorsprong zag groeien tot bijna een minuut. Na de eerste van twee passages van de Cappuccini kwam Lutsenko in de afdaling ten val, maar verloor hij weinig terrein.

Roglic, Yates en Fuglsang sprongen op de slotklim samen weg en maakten jacht op de eenzame leider Lutsenko. Met nog anderhalve kilometer te gaan had Lutsenko de overwinning binnen handbereik, maar een nieuwe val gooide roet in het eten. Lutsenko werd teruggepakt door de drie achtervolgers en leek genoegen te moeten nemen met een ereplaats. In de sprint was de Astana-renner echter alsnog de sterkste en pakte hij op miraculeuze wijze de etappewinst. Tom Dumoulin verloor een halve minuut terrein op Roglic en Yates, maar klimt wel naar de derde plek in het klassement.

Parijs-Nice

In Parijs-Nice heeft Daniel Martinez de koninginnenrit gewonnen. De Colombiaan maakte deel uit van een 38-koppige kopgroep en bleef op de Col de Turini zijn landgenoot Miguel Angel Lopez voor. Philippe Gilbert maakte ook deel uit van de voorste groep en had lange tijd uitzicht op de leiderstrui, maar kwam 45 seconden tekort.

Alexey Lutsenko 2019

Egan Bernal is de nieuwe leider. De Sky-renner sprong in de slotfase samen met Nairo Quintana weg, nadat eerder zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski was gelost. Ook Wilco Kelderman moest al vroeg passen en raakte zelfs zijn top-tienpositie in het klassement kwijt.

Parijs-Nice eindigt zondag met een 110 kilometer lange etappe. Bernal verdedigt daarin een voorsprong van 45 tellen op Gilbert en 46 op Quintana.

Share this post