Alaphilippe verslaat Fuglsang in zijn eerste Strade Bianche

Alaphilippe verslaat Fuglsang in zijn eerste Strade Bianche

Julian Alaphilippe heeft de Strade Bianche 2019 gewonnen. In een sprint was de Fransman rapper dan Jakob Fuglsang. Wout van Aert maakte het podium compleet.

Van Aert mee

Met nog vijftig kilometer te gaan trok Greg Van Avermaet stevig door op de Asciano, 1 van de 12 off-road stroken. Terwijl de vroege aanvaller Diego Rosa (Astana) op kop reed, gebeurde achter hem van alles. Uiteindelijk wisten veertien renners zich los te rukken en was de finale begonnen.

Wout van Aert en Julian Alaphilippe hadden als enige een antwoord op een versnelling van Jakob Fuglsang, die met nog twintig kilometer te rijden wegreed. Op één van de steilere stroken moest Van Aert lossen en bleven alleen Fuglsang en Alaphilippe vooraan over. De samenwerking was niet optimaal, maar samen pakten ze wel gauw een voorsprong van een halve minuut op Van Aert. De groep met achtervolgers (o.a. Lutsenko, Van Avermaet en Stybar) volgde op anderhalve minuut.

Sprint

Fuglsang probeerde op de lastigere heuvelstroken weg te rijden van Alaphilippe, maar de Fransman gaf zich niet zomaar gewonnen. De twee keken vooral naar elkaar, waardoor Van Aert met nog één kilometer te gaan kon aansluiten. Sterker nog: hij ging erop en erover. Heel veel zat er niet meer achter; het vet was bij de Belg van de soep.

Fuglsang versnelde op het steilste gedeelte van de slotklim, maar kreeg Alaphilippe direct in zijn wiel. De renner van Deceuninck-Quick-Step versnelde en zorgde ervoor dat Fuglsang hem in de smalle straatjes richting het Piazza del Campo niet meer kon passeren. In zijn allereerste Strade Bianche mocht Alaphilippe gelijk het zegegebaar maken. Fuglsang werd op enkele seconden achterstand tweede, Van Aert werd net als vorig jaar derde.

Van Vleuten

Eerder op de dag won Annemiek van Vleuten de vrouweneditie. Eind vorig seizoen brak ze nog haar knie, maar daar was vandaag weinig van te merken. Na een knappe solo kwam ze als eerste in Siena aan.

Share this post