Alaphilippe verovert in Imola de wereldtitel

Alaphilippe verovert in Imola de wereldtitel

Julian Alaphilippe heeft het wereldkampioenschap wielrennen gewonnen. De Fransman sprong in de laatste ronde weg en bleef een achtervolgende groep met vijf topfavorieten nipt voor. Wout van Het pakte het zilver voor Marc Hirschi.

Na een ‘normale’ aanloop met zeven anonieme aanvallers brak de koers in de voorlaatste ronde los. Na zeven van de negen rondes van 28,8 kilometer trok Tourwinnaar Tadej Pogacar stevig door en reed hij lange tijd aan de leiding. Met een voorsprong van bijna een halve minuut begon hij aan de slotronde, waarin hij even gezelschap kreeg van Tom Dumoulin. Maar niet voor lang: samen werden ze gegrepen.

Tussen de twee beklimmingen in werd er veel gedemarreerd. Een aanval van Julian Alaphilippe was de juiste. Onder anderen Wout van Aert, Marc Hirschi, Primoz Roglic, Michal Kwiatkowski en Jakob Fuglsang hadden het nakijken. Ze kwamen tot op 10 seconden, maar dichter kwamen ze ondanks veel inspanningen van Van Aert niet. Alaphilippe mocht zijn handen in de lucht steken. Van Aert won met groot verschil de sprint om het zilver ten koste van Hirschi, die Kwiatkowski nipt voor wist te blijven. Roglic finishte als zesde en deed nauwelijks werk terug voor Van Aert, die in de Tour nog urenlang op kop reed voor zijn kopman.

Michael Matthews won de sprint van de achtervolgende groep en pakte de zevende plek. Tom Dumoulin finishte als beste landgenoot als 14de.

Top 10:
1. Julian Alaphilippe 6:38:34
2. Wout van Aert + 24 seconden
3. Marc Hirschi ,,
4. Michal Kwiatkowski ,,
5. Jakob Fuglsang ,,
6. Primoz Roglic ,,
7. Michael Matthews + 53 seconden
8. Alejandro Valverde ,,
9. Maximilian Schachmann ,,
10. Damiano Caruso ,,

Share this post