Voorbeschouwing Clásica San Sebastián 2018

Voorbeschouwing Clásica San Sebastián 2018

Elke wielerliefhebber denkt bij het horen van ‘Jaizkibel’ aan maar één ding: koers! Zaterdag is het weer zover en wordt de Jaizkibel liefst tweemaal beklommen tijdens de Clásica San Sebastián. Wie volgt Michal Kwiatkowski op en wint de 38e editie? Wij blikken vooruit.

Historie

San Sebastian werd in 1981 voor het eerst verreden en is in korte tijd uitgegroeid tot een waardige WorldTour-koers. Sinds 1989 maakt de Clásica deel uit van de wereldbeker, dat later de ProTour en WorldTour werd. De organisatie is in handen van de Baskische krant El Diario Vasco.

Marino Lejarreta is met drie overwinningen recordhouder. Adrie van der Poel, Gert-Jan Theunisse, Erik Dekker en Bauke Mollema zijn de enige Nederlanders op de erelijst. Mollema was vorig jaar dicht bij zijn tweede overwinning, maar moest in een sprintje zijn meerdere erkennen in Michal Kwiatkowski. De Pool was samen met Mollema, Tony Gallopin, Tom Dumoulin en Mikel Landa weggereden. Het draaide ondanks enkele aanvalspogingen op een sprint uit en daarin was Kwiatkowski sneller dan Gallopin en Mollema. Dumoulin finishte als vierde.

Parcours

De 38e Clásica San Sebastián start in Donostia, dat Baskisch is voor San Sebastián. Het eerste gedeelte van de semi-klassieker is vals plat met drie hindernissen: de Meaga (3e cat.), Iturburu (2e cat.) en Alkiza (3e cat.) vormen samen iets ten zuidwesten van de start- en finishplaats het voorgerecht. Met nog iets meer dan honderd kilometer te gaan doemt voor de eerste keer de Jaizkibel (7,5 kilometer à 5,8% gemiddeld) op, gevolgd door de iets minder lastige Arkale. Het tweeluik komt met nog zo’n zestig kilometer te rijden opnieuw voor, maar vormt niet het sluitstuk van de Clásica.

Clásica San Sebastian

De beslissing valt hoogstwaarschijnlijk op Murgil Tontorra: een korte, maar erg steile klim van 1,8 kilometer (11,3% gemiddeld). De klim werd vorig jaar toegevoegd aan het parcours nadat Greg Van Avermaet op de Murgil Bidea door een motard ten val kwam. De Murgil Tontorra ligt op zo goed als dezelfde plek, waardoor de finish net als in voorgaande edities na een korte afdaling ligt in San Sebastián.

De start wordt om 11:46 uur gegeven en de finish om 17:30 uur verwacht.

Favorieten

Een week na de Tour de France is het altijd de vraag wie er zin heeft in de Clásica San Sebastián. De meeste Toursmaakmakers hebben hun rondjes om de kerk gereden en flink gecasht in criteriums, terwijl bij de niet-Tourdeelnemers waarschijnlijk al langere tijd de volle focus is gericht op de Baskische koers. Denk bijvoorbeeld aan iemand als Tim Wellens, die in een Tourloze zomer de Ronde van Wallonië op zijn naam schreef.

Tim Wellens 2018

Toch zijn de grootste favorieten afkomstig uit de Tour. Julian Alaphilippe won twee etappes in La Grande Boucle en schreef ook het bergklassement op zijn naam. De Fransman wordt bij Quick-Step uitgespeeld als kopman en werd in 2015 al achtste in San Sebastián. Met winst in de Waalse Pijl, zevende plaats in de Amstel Gold Race en vierde plek in Luik-Bastenaken-Luik heeft hij dit seizoen al mooie prestaties neergezet in de heuvelklassiekers. Volgt er opnieuw een overwinning?

Bauke Mollema behoort ook tot de topfavorieten. De Groninger won de wedstrijd in 2016 en finishte in alle zes de deelnames in de top-negen (!). De Clásica is hem simpelweg op het lijf geschreven en na een sterk einde van de Tour heeft hij laten zien dat het met de benen wel goed zit. Voor Daniel Martin, Greg Van Avermaet en Primoz Roglic geldt hetzelfde: allemaal hebben ze er een sterke Tour opzitten en kunnen ze in San Sebastián de kers op de taart zetten.

Bauke Mollema, Clasica San Sebastian 2016

Outsiders voor de overwinning zijn Michael Matthews, Mikel Landa (die het moet doen zonder Alejandro Valverde en Nairo Quintana), Diego Ulissi, de gebroeders Izagirre en Mikel Nieve (die het moet doen zonder Adam Yates).

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Julian Alaphilippe
*** Bauke Mollema, Tim Wellens
** Primoz Roglic, Greg Van Avermaet, Daniel Martin
* Michael Matthews, Mikel Landa, Diego Ulissi, Egan Bernal, Gorka Izagirre

TV

Eurosport 2 zendt de wedstrijd vanaf 14:00 uur. Sporza (één) schakelt 15:30 uur in.

Share this post