Fiets test sportvoeding – Deel 2

Fiets test sportvoeding – Deel 2

De komende weken staat fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl in het teken van sportvoeding. Wij hebben (bijna) alle sportvoedingsmerken getest op smaak, gebruiksgemak, eetbaarheid en kosten. Aan het eind van deze lange test krijg je van ons een totaaloverzicht met eindoordeel over wat de beste reep, gel en dorstlesser is. Tot die tijd behandelen we om de week 4 à 5 merken en geven we de cijfers van de repen, gels en dorstlessers alvast prijs. Vandaag behandelen wij SIS, Chimpanzee, Squeezy, STEALTH en Win2. Informatie over de manier van testen vind je hier.

SIS

SIS behoort ongetwijfeld tot de bekendste sportvoedingsmerken. In 1992 werd ‘Science In Sport’ opgericht door Tim Lawson en bijna twintig jaar later heeft hij het voor zo’n 9 miljoen euro verkocht aan Provexis plc. Met Sir Chris Hoy als ambassadeur bleef SIS echter doorgroeien en maken onder anderen Team Sky, Manchester United en de Britse wielerbond gebruik van hun diensten.

SIS Sportvoeding
Snoep verstandig, eet een appel!

Een pakket vol appelproducten werd er op ons kantoor afgeleverd, bestaande uit gels en repen. Te beginnen met de reep: klein formaat, makkelijk te openen, fijne textuur en binnen een paar happen is het op. Geen rare fratsen, gewoon een goede reep. De gel is in vergelijking met andere gels iéts groter, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. De smaak is prettig en extra waterinname is niet nodig. De dorstlesser smaakt prima en, zoals aangegeven op de verpakking, best zoet.

De prijzen van de repen en gels vallen erg mee. De energiereep is van de vijf vandaag behandelde producten zelfs het goedkoopst, terwijl ook de dorstlesser met €0,03 per koolhydraat niet duur is. Conclusie: SIS levert prima producten voor een scherpe prijs.

Energiereep SIS (appel & zwarte bes, 40 gram): 567 kj/134 kcal, 0,8 gram vet waarvan verzadigd 0,2 gram, 27 gram koolhydraten waarvan suiker 11 gram, 4,8 gram eiwit, 0,1 gram zout.
– Adviesprijs: €1,50

Energiegel (appel, 60 ml):368 kj/87 kcal, 0 gram vet, 22 gram koolhydraten waarvan suiker 0,6 gram, 0 gram eiwit, 0,01 gram zout.
– Adviesprijs: €1,75

Dorstlesser (sinaasappel, 50 gram)
795 kj/187 kcal, 0 gram vet, 47 gram koolhydraten waarvan suiker 3,5 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs pot 500 gram: €15,00

Meer informatie over SIS vind je hier.

Chimpanzee

Misschien heb je de repen van Chimpanzee al eerder voorbij zien komen in de winkel. Bij bijvoorbeeld de Albert Heijn ligt het Tsjechische merk in de schappen. Niet gek, want Chimpanzee richt zich niet volledig op de sporters en ziet haar repen ook als verantwoord tussendoortje. Chimpanzee heeft alleen maar natuurlijke producten op voorraad en alles is op een ‘eerlijke’ manier gemaakt.

Chimpanzee sportvoeding
Aapjes, aapjes en nog meer aapjes. De verpakking is opvallender dan de inhoud.

Ik had nog nooit een reep of gel van Chimpanzee op, maar hoorde om mij heen al niet al te veel positieve berichten. Vooral de repen zouden lastig te eten zijn, brokkelig en heel droog. Tijdens een lange duurtraining zat ik tegen een hongerklap aan en was een Chimpanzee-reep nog het enige aan voeding in mijn achterzak. Ik hoopte nog dat de reep mee zou vallen, maar helaas: het was inderdaad brokkelig en droog. Normaal gesproken zou ik de helft in de overigens makkelijk te openen verpakking laten, maar met lange tanden heb ik het toch maar opgegeten.

De gels zijn qua smaak beter. Het is weliswaar mierzoet en heel stroperig, maar beter te verteren. Je hebt er wel een flinke slok water/dorstlesser bij nodig. De dorstlesser is overigens gewoon oké; niet bijzonder, maar wel met een vervelende chemische smaak. Wij ontvingen ook een zakje met winegums. Na één keer kauwen kun je de plakkerige winegum al doorslikken, maar voor de afwisseling is het wel de moeite waard om het een keer te proberen. Het is wat ons betreft het enige wat voor herhaling vatbaar is.

Energiereep Chimpanzee (appel en gember, 55 gram): 968 kj/229 kcal, 7 gram vet waarvan verzadigd 1,4 gram, 30 gram koolhydraten waarvan suiker 13 gram, 9,3 gram eiwit, 0,15 gram zout.
– Adviesprijs: €2,00

Energiegel (ananas, 35 ml): 108 kcal, 0 gram vet, 27 gram koolhydraten waarvan suiker 25 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €1,25

Dorstlesser (citroen, 30 gram): 480 kj/114 kcal, 0 gram vet, 27 gram koolhydraten waarvan suiker 18 gram, 0 gram eiwit, 0,45 gram zout.
– Adviesprijs pot 600 gram: €22,00

Meer info over Chimpanzee vind je hier.

Squeezy

Squeezy maakte in 1987 de allereerste energiegel, althans: dat zegt Squeezy. Meer dan dertig jaar later is Squeezy een bekende naam in de wereld van de sportvoeding en is het vooral in thuisland Duitsland een grote speler. Squeezy sponsort meerdere (kleine) wielerploegen, triatleten en sportevenementen.

Squeezy
De verpakking van Squeezy zegt al redelijk veel over het product: simpel.

De verpakking van de voeding ziet er simpel uit en nodigt niet uit om het product te kopen. Het zakje met energiepoeder is opvallend groot (50 gram) en draagt daarom een valkuil met zich mee. Je bent gewend om het volledige zakje in een bidon van 0,5 liter te gieten en dat dan te vullen met water, maar bij dit zakje heb je een bidon met inhoud van 0,75 liter nodig. Let er goed op, want anders spat het glazuur helemaal van je tanden af (ik spreek uit ervaring). De citroensmaak van de dorstlesser is trouwens fijn.

De fruitreep is aan de harde kant, maar hapt wel fijn weg. Alleen de smaak is even wennen; het smaakt niet echt ergens naar. De reep berg je wel makkelijk in je zakken op, want het formaat is niet te groot. Het gelletje was een minder groot succes en héél erg zoet, stroperig en chemisch van smaak. Na een flinke slok water konden we weer verder..

Energiereep Squeezy (fruit, 50 gram): 766 kj/181 kcal, 2,4 gram vet waarvan verzadigd 0,9 gram, 36 gram koolhydraten waarvan suiker 20 gram, 2,6 gram eiwit, 0,19 gram zout.
– Adviesprijs: €1,99

Energiegel (banaan, 33 ml): 364 kj/85 kcal, 0 gram vet, 21 gram koolhydraten waarvan suiker 3,1 gram, 0 gram eiwit, 0,04 gram zout.
– Adviesprijs: €1,49

Dorstlesser (sinaasappel, 50 gram): 799 kj/176 kcal, 0 gram vet, 43,5 gram koolhydraten waarvan suiker 23 gram, 0 gram eiwit, 0,7 gram zout.
– Adviesprijs pot 500 gram: €11,50

Meer informatie over Squeezy vind je hier.

STEALTH

De kans bestaat dat je nog nooit hebt gehoord van STEALTH, maar na deze korte introductie komt daar verandering in. Het bedrijf achter STEALTH (Secret Training) is namelijk van Tim Lawson, de oprichter van SIS. Mitchelton-Scott van Vuelta-winnaar Simon Yates maakt met veel plezier gebruik van de STEALTH-producten. “Voor en door sporters”, is het motto.

STEALTH Sports Nutrition
De Juice Bar. Voor herhaling vatbaar? Een dikke nee.

Aan de aankleding van de sportvoeding ligt het bij STEALTH zeker niet, want dat ziet er door de zebrastrepen erg strak uit. Maar goed: het gaat om de inhoud. De Flapjack Bar (in doorzichtige verpakking) ziet er groot en grof uit, waardoor ik eigenlijk het idee had dat het een heel karwei zou gaan worden om het al fietsend op te eten. Tot mijn grote verbazing was de Flapjack Bar echter zacht en best aangenaam. Helaas was het dusdanig brokkelig dat de helft op de grond viel en ik kon fluiten naar mijn reep. ‘Gelukkig’ had ik nog de Juice Bar in mijn zak, maar dat draaide op een grote teleurstelling uit. Montagepasta werd het door Edwin zelfs genoemd, niet doorheen te komen. Het gelletje met 22 koolhydraten smaakt iets beter en heeft wat weg van een fruithapje voor baby’s, maar de nasmaak is dan weer niet je-van-het.

De dorstlesser ontvingen wij in een heel klein zakje. De inhoud van amper 14 gram is de moeite niet (slechts 10 gram koolhydraten per serving), maar dat schijnt dus puur voor de smaak te zijn en buiten dat is het handig om mee te nemen. Als je meer koolhydraten binnen wil krijgen, moet je poeder zonder smaak toevoegen óf een zak van 600 gram kopen. De smaak is apart, een beetje flauw, en in je bidon blijven resten van het poeder zitten. Nee, STEALTH is niet ‘our cup of tea’.

Energiereep STEALTH (appel en bosbes, 50 gram): 461 kj/109 kcal, 0 gram vet waarvan verzadigd 0 gram, 27 gram koolhydraten waarvan suiker 16 gram, 0,2 gram eiwit, 0,04 gram zout.
– Adviesprijs: €1,93

Energiegel (banaan, 60 ml): 371 kj/87 kcal, 0 gram vet, 22 gram koolhydraten waarvan suiker 2,9 gram, 0,1 gram eiwit, 0,05 gram zout.
– Adviesprijs: €1,99

Dorstlesser (lemon, 14 gram): 179 kj/42 kcal, 0 gram vet, 10,5 gram koolhydraten waarvan suiker 4 gram, 0 gram eiwit, 0,9 gram zout.
– Adviesprijs zak 600 gram: €28,43

Meer info over STEALTH vind je hier.

Win2
Het nog jonge WIN2 stortte zich enkele jaren geleden op de overvolle markt van de sportvoeding, maar gesteund door veel kennis en ervaring was het voor WIN2 een zachte landing. Met een ruim assortiment aan (glutenvrije) sportvoeding is de keuze reuze. Wij ontvingen letterlijk van alles wel wat!

Win2 Sportvoeding
Het Belgische bedrijf Win2 stuurde ons al haar producten op. De repen zijn echt een aanrader!

De doos zat vol met repen, gels en potten isotone sportdrank. ‘Waar moeten we beginnen?’, dacht ik nog. Ik besloot om tijdens een trainingsrit met vrienden meerdere producten mee te nemen om een nog beter te beeld te kunnen schetsen van de voeding. Na de eerste repen (een soort cake met bananensmaak en een herstelreep van marsepein) was het oordeel zéér goed. Voor zoetekauwen zijn de repen van Win2 ideaal. De verpakking van de repen is oké, maar scheurt wel (iets te ) makkelijk. Het formaat van de repen is dan weer wel heel fijn.

De dorstlesser was ietwat aan de zoete kant en niet mega-lekker. Hetzelfde kunnen we vertellen over de gels. De aparte combinatie aardbei-kiwi was qua smaak goed te doen, maar ook heel erg zoet. Voor zoetekauwen zijn de producten van Win2 dus ideaal. Conclusie: voor repen moet je echt naar Win2 gaan, maar voor de gels en dorstlessers zijn er betere alternatieven te vinden.

Energiereep Win2 (aardbei, 40 gram): 778 kj/186 kcal, 8,3 gram vet waarvan verzadigd 0,6 gram, 22 gram koolhydraten waarvan suiker 16,7 gram, 4,8 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €1,59

Energiegel (banaan, 40 ml): 495 kj/116 kcal, 0 gram vet, 30 gram koolhydraten waarvan suiker 8 gram, 0 gram eiwit, 0,01 gram zout. – Adviesprijs: €1,75

Dorstlesser (citrus, 30 gram): 458 kj/109 kcal, 0 gram vet, 27 gram koolhydraten waarvan suiker 23 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs pot 800 gram: €15,95

Meer informatie over Win2 vind je hier.

De resultaten:

Energiereep Sportvoeding Deel 2.1
De repen van Win2 komen het beste uit de test. Qua smaak zijn ze veruit de beste. Chimpanzee en STEALTH stellen teleur.

Energiegel Sportvoeding Deel 2
Alles was té zoet of stroperig, behalve de SIS gel.

Dorstlesser Sportvoeding Test 2.1
SIS komt ook hier het beste uit de test. Samen met Squeezy en WIN2 is de prijs ook heel goed.

Sportvoeding test

Lees ook

fietsen/" 7136 target="_self">Fiets test sportvoeding – Deel 1

Share this post