Fiets test sportvoeding – Deel 1

Fiets test sportvoeding – Deel 1

De komende weken staat Fiets.nl in het teken van sportvoeding. Wij hebben (bijna) alle sportvoedingsmerken getest op smaak, gebruiksgemak, eetbaarheid en kosten. Aan het eind van deze lange test krijg je van ons een totaaloverzicht met eindoordeel over wat de beste reep, gel en dorstlesser is. Tot die tijd behandelen we om de week 4 à 5 merken en geven we de cijfers van de repen, gels en dorstlessers alvast prijs!

Hoe test je sportvoeding?

Dat is natuurlijk een goede vraag, want smaak is nogal subjectief: wat voor mij lekker is, is misschien voor jou minder lekker. Daarom hebben wij met meerdere personen de voeding getest op smaak, verpakking en eetbaarheid. Smaak is zoals gezegd subjectief, dus door de cijfers van onze testers te middelen wordt het al objectiever. Verder hebben we gelet op de textuur, plakkerigheid, geur, oplosbaarheid en overige zaken (heb je bijvoorbeeld veel water nodig om het weg te spoelen, is het bestand tegen de warmte?). Uiteindelijk hebben wij alles een cijfer gegeven, op- en aanmerkingen genoteerd en dat alles in een kort berichtje gestopt zodat jij weet welke sportvoeding de moeite waard is om uit te proberen.

Wij ontvingen meerdere repen en gelletjes en hebben er zoveel mogelijk getest. Het opgegeven cijfer is een gemiddelde van de cijfers die de testers aan dezelfde producten gaven. We hebben ons gefocust op de ‘normale’ repen, gels en sportdrank voor tijdens de inspanning, die je van voedingstoffen moeten voorzien om lange inspanningen vol te houden. We hebben ook de adviesprijs teruggerekend naar het aantal eurocent per koolhydraat, om een goed vergelijk op prijs te kunnen maken.

Maxim

Het bedrijf Maxim is op een bijzondere manier ontstaan. De Engelse wielrenner Steve Jennings kwam tijdens een trainingsrit ongelukkig in aanraking met een openstaande autodeur en belandde daardoor in het ziekenhuis. Tijdens zijn revalidatieproces kreeg hij in het ziekenhuis een koolhydratenmix toegediend en dat beviel hem wel. Na zijn herstel besloot hij om de energymix commercieel te gaan gebruiken. Maxim was geboren.

Maxim Sportvoeding

Wij ontvingen een uitgebreid pakket van Maxim. Op zich niet verrassend, want Maxim heeft nou eenmaal een uitgebreid assortiment. Wij testten de energiereep met haver, amandelen en zoute noten. De makkelijk te openen reep is hartig, kauwt makkelijk weg en heeft een fijne textuur. De drinkgel (160 milliliter) met limoensmaak is ietwat aan de grote kant, maar smaakt prima naar (erg) zoete limonade. De kleinere energiegel is iets minder fijn. De cola-variant heeft iets weg van fluor bij de tandarts. daar hebben we allemaal geen heel fijne herinneringen aan.. Op de verpakking staat dat waterinname niet nodig is bij deze gel, maar dat hadden we allemaal toch wel nodig. De dorstlesser was gewoon simpel, maar nuttig en fijn van smaak.

Energiereep Maxim (oats, almonds & salty nuts, 55 gram):
905 kj/215 kcal, 3,2 gram vet waarvan verzadigd 0,7 gram, 36 gram koolhydraten waarvan suiker 17 gram, 4,3 gram eiwit, 0,5 gram zout.
– Adviesprijs: €2,14

Energiegel (cola, 60 ml):
462 kj/110 kcal, 0 gram vet, 28 gram koolhydraten waarvan suiker 9 gram, 0 gram eiwit, 0,08 gram zout.
– Adviesprijs: €1,99

Dorstlesser (lemon, 40 gram)
519 kj/139 kcal, 0 gram vet, 34,8 gram koolhydraten waarvan suiker 13,6 gram, 0 gram eiwit, 1,2 gram zout.
– Adviesprijs pot 480 gram: €15,29

Meer informatie over Maxim vind je hier.

3Action

Het is geel en komt uit België. Het kan het begin zijn van een heel slechte mop, maar we hebben het natuurlijk over 3Action. Wie met enige regelmaat een wielerwedstrijd bezoekt kent 3Action ongetwijfeld van de gele bidons, of van de voeding uiteraard. Het bedrijf werd in 1994 opgericht en richt zich vooral op krampbeheersing en insuline beheersende sportvoeding. Daarbij maakt men gebruik van Palatinose: een bron van fructose en glucose, door bewerking omgevormd tot een trage suiker. Het zorgt in combinatie met de andere suikers voor een meer gespreide aanlevering van energie.

3Action sportvoeding

Wij zijn het er allemaal over eens dat de sportvoeding van 3Action echt de moeite waard is. Het codewoord in dit geval is ‘makkelijk’. Het gelletje is makkelijk in te nemen, spoelt makkelijk weg (geen dikke stroop) en de verpakking is makkelijk af te scheuren. De reep smaakt iets minder lekker en voelt wat droog aan, terwijl de dorstlesser gewoon prima is. Vooral de Perzik-smaak bevalt ons goed. Wel apart: de dorstlesser wordt in een pot geleverd, waarin een zakje zit met het benodigde poeder. Dat kan makkelijker!

Energiereep (oat energy bar banana, 45 gram):
682 kj/163 kcal, 3,8 gram vet waarvan verzadigd 0 gram, 27,5 gram koolhydraten waarvan suiker 12,2 gram, 4,5 gram eiwit, 0,43 gram zout.
– Adviesprijs: €1,80

Energiegel (citroen, 35 gram):
407 kj/96 kcal, 0 gram vet, 28 gram koolhydraten waarvan suiker 9 gram, 0 gram eiwit, 0,08 gram zout.
– Adviesprijs: €1,50

Dorstlesser (perzik, 40 gram)
634 kj/149 kcal, 0 gram vet, 36,5 gram koolhydraten waarvan suiker 36,1 gram, 0 gram eiwit, 0,4 gram zout
– Adviesprijs pot 500 gram: €14,50

Meer informatie over 3Action vind je hier.

BORN

Drie keer raden waar het in 1985 opgerichte BORN vandaan komt? Juist, Born in Limburg. De link met mede-Limburger Tom Dumoulin is daarom al snel gelegd en niet voor niets werkt BORN nauw samen met zijn ploeg Sunweb. Behalve sportvoeding heeft BORN ook sportverzorgingsproducten in haar assortiment, daarmee onderscheidt het zich van andere merken in de sportscare.

BORN sportvoeding

De sportvoeding van Born staat bekend om haar hoge kwaliteit. De structuur van de repen is erg fijn en de smaak is goed. De Flapjack Bar is gebaseerd op havermout en smaakt heel fijn. De Xtra Bar in karamelsmaak aardig, maar is wel erg kruimelig en heeft een chemische smaak. De gels smaken goed, zijn makkelijk te openen en niet te dik. De dorstlesser is lekker fris in de smaak mandarijn/mango en is niet té zoet. Prima! De prijs van deze dorstlesser is met €19,95 aan de hoge kant, maar er zijn ook normale isotone dranken te vinden bij Born die goedkoper zijn.

Energiereep (Flapjack bar vanille, 55 gram):
954 kj/227 kcal, 7,2 gram vet waarvan verzadigd 2,9 gram, 35,9 gram koolhydraten waarvan suiker 16,3 gram, 3,2 gram eiwit, 0,24 gram zout.
– Adviesprijs: € 1,95

Energiegel (Liquid Gel kers + cafeïne, 55 gram):
360 kj/86 kcal, 0 gram vet, 21,5 gram koolhydraten waarvan suiker11 gram, 0 gram eiwit, 0,07 gram zout.
– Adviesprijs: €1,95

Dorstlesser (Iso Pro+ mandarijn mango, 40 gram)
638 kj/150 kcal, 0 gram vet, 32,3 gram koolhydraten waarvan suiker 12,6 gram, 5 gram eiwit, 0,57 gram zout
– Adviesprijs pot 400 gram: €19,95

Meer informatie over BORN vind je hier.

Concap
België heeft veel te bieden op het gebied van sportvoeding, daarom is het niet raar dat je Concap misschien nog niet kent. Het Belgische merk is in haar thuisland een vaste waarde op de markt en staat voor betrouwbare en kwalitatieve sportvoeding. Concap maakt vooral gebruik van Maltodextrine (hoogwaardig koolhydraat) en het gepatenteerde Malio extract voor onder andere het uithoudingsvermogen. Dat gecombineerd zorgt voor een complete, kwalitatieve sportvoeding voor sporters van alle niveaus.

CONCAP sportvoeding

De sportvoeding valt niet op door de verpakking, want dat is gewoon saai en degelijk. Geen schreeuwerige kleuren of ‘lekkermakende’  foto’s, maar gewoon een simpele kleur met de voedingswaarden erop. De voeding smaakt niet heel veel beter en is ook gewoon degelijk. De repen (geen fijne smaak) en gels (drinkt goed weg, maar erg prikkelend) zijn niet bijzonder, maar de dorstlesser is daarentegen wel de moeite waard om te proberen. De fris-zoete limoen en sinaasappelsmaak is goed te drinken en is in tegenstelling tot andere dorstlessers erg goedkoop (€0,03 per koolhydraat)! Een nadeeltje: witte bidon bleef oranje na diverse keren omspoelen.

Energiereep (Banaan, 40 gram):
606 kj/144,4 kcal, 3,4 gram vet waarvan verzadigd 0 gram, 24,4 gram koolhydraten waarvan suiker 10,8 gram, 4 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €1,80 (bij aankoop van 4 stuks)

Energiegel (Kers, 40 gram):
374 kj/88 kcal, 0 gram vet, 22 gram koolhydraten waarvan suiker 17,6 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €1,66 (bij aankoop van 12 stuks)

Dorstlesser (Citroen, 40 gram)
632 kj/148,8 kcal, 0 gram vet, 37,2 gram koolhydraten waarvan suiker ? gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout
– Adviesprijs pot 770 gram: €17,95

Meer informatie over Concap vind je hier.

Amacx
Als je regelmatig een kijkje neemt op Duursport(.nl) weet je dat Amacx het huismerk is van het internetbedrijf. Inmiddels is Amacx al veel meer dan een huismerk en is het uitgegroeid tot een volwaardig merk op de Nederlandse en Belgische markt. De prijzen zijn in vergelijking met andere sportvoedingsmerken laag, maar dat gaat niet ten koste van de kwaliteit. Doordat Amacx geen gebruik maakt van tussenleveranciers maar het direct aan de consument verkoopt is het minder kosten kwijt. Dat zie je terug in de prijs.

Amacx sportvoeding

Wij kregen een heus pretpakket opgestuurd met van alles en nog wat. De dorstlesser smaakte prima, maar bij de gels en repen hadden we iets meer moeite. Het was niet smerig, maar ook weer niet voor herhaling vatbaar. Amacx levert gewoon prima sportvoeding voor een heel mooie prijs. Het is zeker de moeite waard om het een kans te geven, want je bent niet veel geld kwijt en er is veel keuze.

Energiereep (Oat bar, 50 gram):
784 kj/184 kcal, 3,5 gram vet waarvan verzadigd 0 gram, 31,5 gram koolhydraten waarvan suiker 7 gram, 6 gram eiwit, 0,6 gram zout.
– Adviesprijs: €1,35

Energiegel (Drinkgel Sinaasappel + cafeïne, 60gram):
428 kj/102 kcal, 0 gram vet, 22 gram koolhydraten waarvan suiker 17,6 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €1,25

Dorstlesser (Citroen, 40 gram)
635 kj/150 kcal, 0 gram vet, 37,2 gram koolhydraten waarvan suiker 21,7 gram, 0 gram eiwit, 0,1 gram zout
– Adviesprijs pot 600 gram: €8,95

Meer informatie over Amacx vind je hier

De resultaten:
Energierepen 1/5
De repen van Maxim waren veruit het fijnst. Amacx is een goede tweede in deze test en is een stuk goedkoper.


Een gedeelde eerste plaats voor BORN en 3Action. Qua prijs en smaak is de gel van 3Action aantrekkelijker, maar de verpakking en eetbaarheid van BORN is iets beter.

Dorstlesser cijfers 1/5
Qua smaak verschilt het allemaal niet veel en is 3Action de lekkerste van de vijf, maar diens onhandige verpakking zorgt ervoor dat Maxim het hoogste cijfer krijgt.

Share this post