Zelftest geeft 65-plussers inzicht in fietsbekwaamheid

Zelftest geeft 65-plussers inzicht in fietsbekwaamheid

Nieuws

donderdag 26 juli, 2018

Steeds meer 65-plusser fietsen, en dit is vooral te danken aan de elektrische fiets. Helaas ligt ook het aantal ongevallen onder deze doelgroep hoog. Een zelftest moet hen helpen veiliger op weg te gaan.

Veel ongevallen met een e-bike zijn eenzijdig en worden veroorzaakt doordat fietsers hun evenwicht verliezen, of door de snelheid niet snel genoeg kunnen reageren op verkeerssituaties. Daarom hebben het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland en het Verkeers-en Vervoersberaad Drenthe een zelftest opgesteld die 65-plussers inzicht geeft in hun fietsbekwaamheid.

Het idee achter de zelftest is het zo lang mogelijk mobiel en fit houden van oudere gebruikers van een e-bike en om hen bij te staan met tips en adviezen, aldus de initiatiefnemers. Het advies is vrijblijvend, en vooral bedoeld voor zelfinzicht.

In de test worden allerlei vragen gesteld, bijvoorbeeld hoe lang je al fietst, wat voor fietsen/" 7136 target="_self">fiets je gebruikt, wanneer je fietst en hoeveel ongelukken je de laatste tijd hebt gehad. Ook krijg je aan de hand van foto’s verschillende verkeerssituaties voorgelegd. Hierbij wordt je inzicht in het verkeer getest.

Momenteel is een proefversie van de test beschikbaar. Deze moet helpen om de definitieve test, die naar verwachting eind 2018 online komt, te optimaliseren. Om dit goed te kunnen doen, roepen de initiatiefnemers zo veel mogelijk fietsers op om de test in te vullen. Nu alvast benieuwd naar jouw fietsbekwaamheid? Doe dan hier de test.

Bron: Tweewieler

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.