Woensdag Tooltest! Wera gereedschap

Woensdag Tooltest! Wera gereedschap

De belangrijkste stukjes gereedschap voor een fietser zijn inbussleutels. Zeker maatje vier en vijf. Heb je deze sleutels, dan kun je bijna je hele fietsen/" 7136 target="_self">fiets in elkaar schroeven. Worden de onderdelen luxer, dan komen er vaker Torx boutjes tevoorschijn. In mijn toolbox zijn dan ook de twee belangrijkste tools, een setje inbus en torx sleutels van Wera. Inmiddels uitgebreid getest.

Je hebt ze in allerlei soorten en natuurlijk ook maten. Van 1 tot 10 en alles wat er tussenin zit. Je koopt al een setje inbussleutels bij de action voor een euro of twee. Sta er dan alleen niet van te kijken wanneer je sleutel flink verdraait wanneer je wat kracht zet. Goed gereedschap heeft zijn prijs. Toch wil dat helemaal niet zeggen dat het absurd duur moet zijn. Zeker wanneer je weet dat degelijk gereedschap jarenlang probleemloos gebruikt kan worden


Wera is een fabrikant van gereedschap met een zeer uitgebreid assortiment. Van schroevendraaiers tot steeksleutels. Ook hebben ze een assortiment met gereedschap toegespitst op fietsers. Dit zijn vooral artikelen die je nodig hebt om je fietsje in en uit elkaar te draaien. Inbussleutels dus.  We testen de Wera 950 extra lange inbusset en HF 967 extra lange Torx sleutels. Beide 9 delig en geleverd in een mooi doosje. Gereedschap is voor veel mannen hetzelfde als het 24e paar schoenen voor vrouwen. Gewoon, mooie hebbedingen.

De Wera sleutels zijn gemaakt van een stevig materiaal en donkere coating, ‘blacklaser’ noemen ze dit. Elke sleutel heeft een harde kunststof hoes in eigen kenmerkende kleur. Na een paar uur sleutelen weet je dat de ‘6’ rood is en dat je op zoek moet naar een gele sleutel om boutje vier los te peuteren. Ideaal! Andersom werkt het net zo makkelijk. Je herkent direct dat diezelfde sleutel vier nog in je broekzak zit, omdat er geen gele inbus meer te zien is in de houder. Deze kleurcodering maakt de Wera tools herkenbaar als merk maar is een absolute aanrader in de werkplaats. De inbusset komt met de maten 1,5 tot 10. De kleinste en grootste sleutel ga je voor fiets-doeleinden zelfden gebruiken. De rest komt op bijna alle fietsen voor. Van pedalen (8) tot instelknoppen van remhendels (2).


Alle sleutels zijn niet zomaar 6 kantig. De platte vlakken zijn iets hol waardoor de ‘puntjes’ nog puntiger worden en je zodoende meer grip hebt op de bouten. Aan de lange zijde is het uiteinde rond, zodat je ook onder een hoe kan sleutelen. De ronding is redelijk groot. Hierdoor draait de sleutel vrij makkelijk rond in de boutjes. Dit is werkelijk het enige nadeel wat we aan de tools hebben kunnen waarnemen. Beide sets worden letterlijk dagelijks gebruikt, en dat gaat de komende tijd nog wel even blijven. Aanrader? Zeker, 25 euro is niet heel goedkoop, maar voor gereedschap wat onmisbaar is om een fietsen/" 7136 target="_self">fiets van duizenden euro’s te assembleren absoluut de investering waard.

Wera tools:

9 delige inbusset €25,95

9 delige torxset €33,75

Meer informatie: weragereedschap.nl


Volgende week, knipex tangen.

Share this post